Rundveehouderij

Nieuws 331 x bekeken

Nieuw kengetal melkziekte

Boxmeer – Hendrix UTD heeft een nieuw kengetal ontwikkeld waarmee het risico op melkziekte inzichtelijk wordt op bedrijven.

Met de Melkziekte Preventie Index kunnen veehouders volgens de mengvoerfabrikant gericht sturen op de preventie van (subklinische) melkziekte via het droogstands-rantsoen.

Melkziekte en daarmee samenhangende gezondheidsproblemen komen veel voor in de praktijk. Uit recent praktijkonderzoek van dierenartsenpraktijk De Graafschap en Blue4green is volgens Hendrix UTD gebleken dat op het moment van afkalven circa 75 procent van de koeien een te lage calciumwaarde in het bloed heeft. Bij 22 procent van de koeien zou het gebrek aan calcium zo groot zijn, dat er symptomen van melkziekte waarneembaar zijn.

De economische schade die melkziekte en andere stofwisselingsziekten met zich meebrengen zijn volgens de mengvoerfabrikant hoog. Voor een bedrijf met 70 koeien komen die jaarlijks gemiddeld uit op 10.000 euro, ofwel 150 euro per koe.

Het risico op melkziekte wordt in sterke mate bepaald door de samenstelling van het droogstandsrantsoen. Met de Melkziekte Preventie Index (MPI) wordt ingeschat hoe hoog het risico op melkziekte is. De optimale MPI is 100. Dit getal geeft aan dat er op basis van de samenstelling van het rantsoen geen tot weinig risico is op melkziekte. Bij een waarde tussen 90 en 100 is er een matig risico op melkziekte terwijl bij een waarde lager dan 90 een hoog risico op melkziekte aanwezig is.

Of registreer je om te kunnen reageren.