Rundveehouderij

Nieuws 310 x bekeken

GD: problemen met koeiendiarree voorbij

Deventer - De problemen met koeiendiarree in Nederland zijn voorbij. Dat meldt de Gezondheidsdienst voor Dieren (GD).

Op ruim tachtig melkveebedrijven heeft, vooral in de maand september, een wisselend percentage koeien last gehad van waterdunne diarree, koorts tot 41 graden en een fors productieverlies. De GD heeft nog geen verklaring voor de uitbraak gevonden. Mogelijk wordt, ondanks het feit dat er nog een paar onderzoeken lopen, de oorzaak niet gevonden. “Dat is bij soortgelijke diarree-uitbraken vaker het geval”, aldus een woordvoerder van de GD. “Zolang er geen oorzaak is gevonden houden we het op een vorm van winterdiarree.”

De GD ziet geen overeenkomsten met de koeienziekte in Duitsland. Op meer dan 2.000 melkveebedrijven in Duitsland kampen veehouders met zieke koeien. Vermoedens wijzen naar chronisch botulisme. Het ziektebeeld op Nederlandse bedrijven afgelopen september is volgens de GD compleet anders dan het ziektebeeld in Duitsland. “In Nederland ging het om acute diarree. De dieren waren met een week weer opgeknapt. In Duitsland gaat het om chronische ziektebeelden waarbij dieren niet lijken op te knappen.” De GD laat weten de situatie in Duitsland te volgens, maar zich geen zorgen te maken over de situatie in Nederland.

Of registreer je om te kunnen reageren.