Rundveehouderij

Nieuws 215 x bekeken

Fonterra-leden beducht voor private investeerders

Auckland – Fonterra heeft een permanent aandelenkapitaal nodig om zich maximaal te kunnen ontplooien. Dat was de boodschap van directievoorzitter Theo Spierings aan de leden van de zuivelonderneming tijdens de jaarvergadering.

Onder de leden van Fonterra heerst nog steeds onrust over het plan om onderling aandelen in de coöperatie te verhandelen. Om de ledenmelkveehouders het beste rendement te kunnen leveren, is volgens Spierings permanent kapitaal nodig. ”En dat betekent dat handel in aandelen door boeren onderling nodig is.”

In het voorstel krijgen private investeerders de mogelijkheid om dividend, maar niet het eigendom van aandelen te claimen. Fonterra zou daar zelf op blijven toezien. Een deel van de leden-melkveehouders vreest echter dat de aandelen volledig in handen komen van private investeerders, en dat zij daarmee geen invloed meer op de coöperatie hebben. Spierings probeert veehouders er van te overtuigen dat de handel in aandelen niet leidt tot een verlies van de boereninvloed.

Als leden-veehouders onderling aandelen kunnen verhandelen hoeft de onderneming zelf geen geld meer te reserveren om aandelen eventueel terug te kopen. Het aantal aandelen dat een veehouder mag bezitten is gekoppeld aan zijn productie. Bij een teruglopende productie ziet Fonterra zich genoodzaakt het teveel aan aandelen weer aan te schaffen. Spierings geeft aan dat Fonterra kapitaal nodig heeft om de onderneming verder te laten groeien.

Of registreer je om te kunnen reageren.