Rundveehouderij

Nieuws 295 x bekeken 5 reacties

Effect tarwegist laat zich moeilijk verklaren

Lelystad – Het is onduidelijk op welke manier tarwegistconcentraat in veevoer de kwaliteit van melk voor de kaasproductie beïnvloedt.

Verschillende kaasfabrikanten hebben kwaliteitsproblemen bij de kaasproductie. De smaak en geur van kaas zou afwijken. Ad van Vuuren van de leerstoelgroep Diervoeding van Wageningen UR zegt niets te kunnen bedenken waardoor de veevoertoevoeging de melkkwaliteit zou beïnvloeden.

Volgens hem ligt het meer voor de hand dat het product bij voorbeeld via de koeienhuid in de melk terecht komt en dan zijn werk doet. Melkvetten zijn erg gevoelig voor geurige stoffen uit de omgeving.

Van Vuuren acht het niet aannemelijk dat het tarwegistconcentraat via het verteringskanaal in de uier en daarna in de melk terecht komt.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  À Jonker

  Er wordt gesteld dat voeding niet via de uier in melk kan merken dat betwijfel ik ga maar eens melk koken en ruiken van dieren die kool of uien enz gevoerd zijn of moeders die kind zelf voeden houden ook rekening met wat ze zelf eten ivm vertering enz

 • no-profile-image

  klopt ik heb eens een noodslachting gehad van een stier die alleen maar uien gegeten had ........geur was herkenbaar in het vlees

 • no-profile-image

  Misschien reageert tarwegistconcentraat met andere voedingsmiddelen?

 • no-profile-image

  nooit meer

  Ben gestopt met het voeren ervan. De beesten knappen ervan op. Nooit meer die rotzooi

 • no-profile-image

  Ik heb zelf een groot varkensbedrijf en heel veel ervaring met het gebruik van natte bijprodukten in veevoer.

  Het is droevig gesteld met de kwaliteitsstandaard die leveranciers van bijprodukten er op na houden.

  Gisting is een ander woord voor rotting. Laat voor de grap eens een monster van uw bijprodukt onderzoeken op het aantal gistcellen.

  Stel uzelf vervolgens de vraag welk kostprijs voordeel u nog denkt te halen met dit produkt, als is aangetoond dat dit produkt aan het rotten is?

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.