Rundveehouderij

Nieuws 251 x bekeken

Britten tellen weer minder melkkoeien

Londen – Groot-Brittannië telde per 1 juli 1,81 miljoen melkkoeien. Dat is weer 33.000 ofwel 1,8 procent minder dan een jaar eerder. In vijf jaar tijd is het aantal Britse melkkoeien nu met ruim 7 procent teruggelopen.

Dat blijkt uit de jaarlijkse landbouwtelling van het plattelandsministerie Defra.

Het zuivelschap DairyCo schrijft de verdere terugloop toe aan de hoge prijzen voor zoogkoeien en de eveneens toegenomen voerkosten. Het schap berekent dat de prijzen voor topkoeien tussen november 2010 en augustus dit jaar met bijna de helft zijn toegenomen. Het schap tekent als hoopvol teken voor de toekomst tegelijk aan dat het aantal jonge vaarzen 2,3 procent hoger was dan een jaar eerder.

De daling van het aantal melkkoeien is met name voor zuivelbedrijf Robert Wiseman aanleiding geweest al in een vroeg stadium een verhoging van de melkprijs voor oktober aan te kondigen. Wiseman stelde daarmee de bevoorrading met voldoende melk veilig te willen stellen. Inmiddels zijn afgelopen maand volgens cijfers van DairyCo 28 verhogingen van de melkprijs bekend gemaakt. Sommige zuivelbedrijven, zoals cooperatie MilkLink, hebben de melkprijs recent twee keer opgevoerd.

Of registreer je om te kunnen reageren.