Rundveehouderij

Nieuws 158 x bekeken

Zweedse kartelbewaker stelt aan overname Milko door Arla forse voorwaarde

Stockholm – De Zweedse kartelbewaker heeft de overname van de noodlijdende zuivelcoöperatie Milko door Arla goedgekeurd, maar voorwaarde is wel dat Arla een Milko-fabriek en een serie merken van de overnamepartner van de hand doet. Dat is vandaag bekendgemaakt.

De bedoelde fabriek staat in de plaats Grådö en verwerkt op jaarbasis momenteel 120 miljoen kilo.

Voor de verkoop wordt gerealiseerd dient Arla de capaciteit te hebben teruggebracht naar 50 miljoen kilo. Tot de te verkopen productmerken horen buiten Zweden niet bekende namen als Bollnäsfil en Tiger. Het gaat in hoofdzaak om yoghurtproducten.

Milko heeft naast Grådö nog een fabriek, namelijk in Östersund. Een derde Milko-fabriek, in Sundsvall, werd al eerder door Arla gekocht en staat dus los van de fusie, die nu per 1 november een feit wordt. De 560 leveranciers krijgen die maand dan ook de melkprijs die Arla uitbetaalt.

Milko heeft een melkplas van 250 miljoen kilo en draaide in 2010 een omzet van zo’n 220 miljoen euro (2,2 miljard Zweedse kroon). Beide partners hebben ondanks de door de kartelbewaker gestelde voorwaarden verheugd gereageerd op het groene licht voor de bundeling.

Of registreer je om te kunnen reageren.