Rundveehouderij

Nieuws 181 x bekeken

Versoepeling maatregelen tegen Q-koorts

Den Haag – De al eerder aangekondigde versoepelingen van de maatregelen tegen Q-koorts worden donderdag van kracht.

Dat schrijft staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) in een brief aan de Tweede Kamer. Zo wordt het landelijke uitbreidingsverbod voor melkgeiten- en melkschapenbedrijven ingetrokken. Wel mogen provincies en gemeenten nog altijd eigenstandig besluiten uitbreidingen niet toe te staan.

Daarnaast versoepelen de mestmaatregelen. Het uitmestverbod tijdens de lammerperiode wordt ingetrokken en de periode dat bedrijven hun mest moeten opslaan voordat het mag worden uitgereden of afgevoerd verkort tot dertig dagen. Bedrijven die niet zijn besmet kunnen bovendien hun mest straks direct afvoeren naar een industriële composteerder.

Voor kinderboerderijen en andere locaties met een publieksfunctie worden de maatregelen eveneens afgebouwd. Het afzonderen van drachtige dieren is straks enkel nog verplicht tijdens het moment van lammeren.

Of registreer je om te kunnen reageren.