Rundveehouderij

Nieuws 506 x bekeken 9 reacties

Rabo: goed inkomen met melkprijs van 32 cent

Nijkerk - Melkveehouders in Nederland kunnen met een melkprijs van 32 eurocent per kilo een goed inkomen realiseren. Dat zegt Wim Thus, afdelingsdirecteur Landbouw Rabobank Nederland tijdens de algemene ledenvergadering van de Nederlandse Melkveehouders Vakbond (NMV) in Nijkerk.

De Rabobank verwacht niet dat de huidige relatief hoge melkprijs van rond de 37 eurocent ook volgend jaar nog stand houdt. “Volgens jaar verwachten we een daling van zo’n 10 procent”, zegt Thus. Structureel gaat de Rabobank uit van een gemiddelde melkprijs rond de 30 cent.

Diverse leden van de NMV zijn van mening dat een hogere melkprijs nodig is voor een gezonde bedrijfsvoering. Ze wijzen naar de hogere prijzen waarmee landbouweconomisch instituut LEI rekent. Thus vroeg zich daarop af hoe het mogelijk is dat in Nederland de meeste quotumhandel plaats vindt bij hoge quotumprijzen. Melkveehouders kunnen zich volgens hem maar moeilijk beheersen na een goed jaar. “Bij een aantal melkveehouders brandt het geld in de portemonnee.“

De Rabobank-directeur is positief over de toekomst van de Nederlandse melkveehouderij, maar benadrukt dat er aan diverse voorwaarden moet worden voldaan om bestaansrecht te houden. Hij noemt een aantal belangrijke zaken als de mineralenbalans en weidegang. “We praten in Nederland al dertig jaar over mest. Het is nu tijd voor actie.”

Derogatie zou met de huidige cijfers volgens Thus niet worden binnengehaald. Hij wijst erop dat meer dan de helft van de Nederlandse melkveebedrijven een fosfaatoverschot heeft. De Nederlandse veestapel stootte in 2010, 178,9 miljoen kilo fosfaat uit, 4,1 miljoen kilo meer dan in 2009. De groei zit vooral bij het rundvee. Dat produceerde in 2010 96,2 miljoen kilo fosfaat, een toename van 4,2 miljoen kilo (+4,6 procent). De melkveesector moet volgens Thus, samen met de andere veesectoren, nu echt werk gaan maken van instrumenten als de bex, het voerspoor en mestverwerking. “Sla als veehouderij de handen in elkaar.”

De agenda van de melkveehouderij is volgens Thus royaal gevuld. De afgelopen dertig jaar waren volgens hem redelijk stabiel, maar komende vijf tot tien jaar staat er een hoop te gebeuren wat betreft aaibaarheid van de sector, marktondersteuning en maatschappelijke acceptatie.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  M J LOHUIS

  Als je de normen keer op keer strakker aanhaalt dan word het probleem nooit opgelost, en dat is wat er gebeurt, we moeten erwel zorgen dat we al die ambtenaren aan het werk houden, dus ze hebben de opdracht om dit soort onzin te bedenken
  We zien de opbrengsten van grasland al dalen met de huidige bemesting, en als we nog scherper moeten gaat die nog verder achteruut, en dan nog meer duur eiwit aankopen, ooooooooooo wat zijn we weer leuk bezig in brussel , brussel staat meilen ver van de werkelijkheid af.grt uut hoge hexel city............

 • no-profile-image

  Krachten bundelen voor een hogere melkprijs(kostendekkend) dat is het eerste wat teld! Volume beheersing in de productie vanuit de boeren zelf, dit om de kostprijs in de hand te houden . Als het volume aan dieren in Nederland toe neemt stijgen de kosten in verhouding veel harder! Dit moet men eerst door rekenen wat de gevolgen zijn van uitbereiding. Er is al veel uitgeprobeerd om de problemen op te lossen maar er is veel geplopt. Ook moet men niet door slaan , zoals het mestbeleid, er is al tekort op veel plaatsen. De plant vraagt veel meer als ze het maar krijgt dan benut ze het wel! Men moet ophouden met onzin verkopen en de waarheid vertellen en na leven. Dit is zeker voor de Banken van toepassing, de geloofwaarigheid is ver zoek.

 • no-profile-image

  Laat ik het maar op een nette wijze zeggen wat Wim Thus eigelijk zegt als we zijn verhaal mogen geloven, namelijk: Op de wijze van de rabo kan alles. De praktijk zal leren dat wanneer Wim Thus en ik gaan ruilen van werk, de rabo met mij zit opgescheept en keihard de zaken op orde wordt gebracht en Wim Thus op de boerderij gaat de boerderij binnen een jaar failliet. Maar dat ruilen gebeurt niet want Wim Thus houdt niet van zinnig bezig te zijn.

 • no-profile-image

  Lohuis en Dierenvriend, die tekorten zijn er alleen bij extensieve boeren. Intensieve melkveehouders hebben nergens last van, zij bouwen immers nog steeds een saldo op. Kunnen hun land ruim voldoende bemesten, en zetten relatief weinig af. Het meedoen met BEX is alleen zinvol voor sommige intensieve boeren, Op papier hebben zij dan nóg minder mest. Extensieven krijgen de klappen, dit komt door de rekenfout in de mestwet. Henk van der Pol kaart dit al jaren aan, maar helaas zit de rest te slapen! Zolang niemand iets doet, gaan deze bedrijven allemaal naar de knoppen. Henk begint in z'n eentje ook niet veel.

 • no-profile-image

  Met stijgende verbazing heb ik het stantpunt dhr Thus gelezen.Maar als je als melkveehouder je bedrijf op de toekomst gericht wil inrichten,ook nog een sociaal leven met je gezin nastreeft en vaak ook nog (door Rabo) voor 1,50 euro of meer per kg quotum bent gefinancieerd,DAN IS 32 CENT ABSOLUUT ONVOLDOENDE VOOR EEN GEZONDE BEDRIJFS VOERING.Ik hoop dat dhr Thus zich beter in de materie verdiept voor dat hij weer ongenuanceerde/prikkelende uitspraken doet.

 • no-profile-image

  boer1

  Ik ben er als melkproducent niet van gediend dat er, door iemand anders, voor mij wordt gecommuniceert voor welke lage melkprijs ik kan produceren. Deze prijstransparantie is niet gewenst en wordt misbruikt. De juiste communicatie door de Cooperatieve Rabobank zou mijns inziens moeten zijn dat de melkprijs nooit hoog genoeg kan zijn voor zijn klanten en zijn omvangrijke sector.

 • no-profile-image

  Boer1, zo is het, Wim Thus zit voor zijn eigen knapzak te praten, want als de boeren jarenlang genoeg verdienen hebben ze de rabo niet meer nodig en kunnen ze hun grond(onderpand) onder rabo vandaan trekken. Dit zou voor Wim Thus een nachtmerrie zijn. We moeten afhankelijk blijven van deze dwazen. Daarom braken ze constant praat uit die de boeren het gevoel geeft dat ze constant moeten investeren om aan maatschappelijke grillen te voldoen, of om de boot niet te missen. ALLE RABOPRAAT IS GERICHT OP PUUR EIGENBELANG ONHOU DAT

 • no-profile-image

  henk b

  Men zou het eens uit moeten zoeken waar dat mestbeleid op gebaseerd is ,volgens mij zijn er ooit een aantal onafhankelijke prof geweest die een raport hadden wat door de overheid zo van tafel is geveegd.( Heidelberg) Is het hele mest beleid niet gebaseerd op en stuk grond wat dood ging in Rusland wat later bleek dat het door methaan gas kwam wat uit de grond kwam.Hebben jullie nog niet door dat overheid,banken (nota bene door jullie zelf opgericht he de RABO ( voorheen coperatieve boerenleen bank) zuivelfabrikanten over jullie de baas spelen.Nee een boer moet boeren een bank moet bankieren een een zuivelfabriek moet melk verkopen en voor de rest moeten ze zich nergens mee bemoeien.Kijk om je gaat het nou werkelijk zo geweldig.De heren met stropdas denken dat ze de wijsheid hebben,maar de tijd zal het leren collega``s

 • no-profile-image

  Het is niet goed om een minium opbrengst prijs te bereken die we minimaal nodig hebben ,
  Hier gaat iedereen dan naartoe rekenen ( qoutumprijs, mestafzetprijs , grondprijs ,ook de financiering wordt dan hierop berekent ) en de kostprijs gaat dan vanzelf weer in de richting van de opbrengst prijs van de melk
  Thus heeft wel gelijk we kunnen ons moeilijk beheersen .

  En wat fosfaat betreft heeft hij ook gelijk de laatse jaren is de uitstoot fors gestegen dit komt vooral door de vele bijproducten zoals tarwegistconcentraat e.d. die de laatste jaren door de bio-ethanolproductie vrij komen en hun weg vinden naar de intensieve melkveehouder.

Laad alle reacties (5)

Of registreer je om te kunnen reageren.