Rundveehouderij

Nieuws 237 x bekeken

PZ bezorgd over gezondheid Ierse kalveren

Zoetermeer – De commissie Diergezondheid en kwaliteit Runderen (DKR) van het Productschap Zuivel (PZ) wil nader onderzoek laten doen naar de gezondheidsrisico’s als gevolg van kalverimport uit Ierland.

Met name besmetting met runder-tbc is een punt van zorg. Jaarlijks importeert de vleeskalverhouderij honderdduizenden kalveren uit Ierland voor de vleesproductie in Nederland.

Ierse kalveren zijn volgens de commissie regelmatig de oorzaak van gezondheidsrisico’s voor Nederlands vee. De problemen beginnen volgens de commissie vaak met een ’omslag in de gezondheidsstatus’ op herkomstbedrijven. Het vermoeden bestaat dat via Ierland ook Britse kalveren in Nederland terecht komen. Groot-Brittannië kampt met een hoge graad van tbc-besmettingen op rundveebedrijven.

Ook buigt de commissie DKR zich over de eerste bevindingen van een onderzoek naar de stijgende kalversterfte op Nederlandse melkveebedrijven.

Of registreer je om te kunnen reageren.