Rundveehouderij

Nieuws 204 x bekeken

Ook Mengniu kandidaat voor overname Pfizer-zuivel

New York – Na Nestlé bereidt ook het Chinese Mengniu Dairy een bod voor op de babyvoeding-divisie van Pfizer. Dat meldt persbureau Bloomberg.

Voor de zuivelactiviteiten van Pfizer moet volgens analisten van zakenbank Crédit Suisse circa 10,5 miljard dollar (7,6 miljard euro) worden betaald. Pfizer gaat vanaf november in gesprek met overnamekandidaten.

De prijs is normaliter te hoog voor Mengniu, dat een waarde op de beurs vertegenwoordigt van 44 miljard Hongkong-dollar (4 miljard euro). Het bedrijf heeft volgens Bloomberg de Zwitserse zakenbank UBS gevraagd als dealmaker. Aandeelhouders zijn bang dat Mengniu voor een overname nieuwe aandelen in omloop brengt en lieten het aandeel in Hongkong met ruim 5 procent in waarde dalen.

Nestlé is het grootste voedingsconcern ter wereld en maakte met zuivelproducten alleen in de eerste zes maanden van 2011 een omzet van 7,8 miljard euro. Als de overname doorgang vindt, wordt het Zwitserse bedrijf de derde grootste speler op de Chinese markt voor babymelk. Nu is het de nummer zes. Andere grote zuivelconcerns als FrieslandCampina en Danone worden niet genoemd als kandidaten.

De belangrijkste aandeelhouder van Mengniu is echter Cofco, een door de Chinese staat gesteunde grondstoffenhandelaar. De in Beijing gevestigde onderneming heeft via een constructie samen met een investeringsfonds 20 procent van de aandelen Mengniu in handen.

Pfizer laat in een reactie weten bij de verkoop te kijken naar alle strategische opties, inclusief de verkoop van aparte onderdelen. Zo kan Mengniu bijvoorbeeld alleen de Aziatische of Chinese zuivelactiviteiten van Pfizer overnemen voor een veel lagere prijs. De Chinese markt voor zuivel is de snelst groeiende zuivelmarkt ter wereld.

Door de melamine-affaire hebben veel Chinese consumenten geen vertrouwen in binnenlandse bedrijven. Ze kiezen voor babyvoeding toenemend voor producten van bedrijven uit Oceanië, de VS, Europa en Japan.

Of registreer je om te kunnen reageren.