Rundveehouderij

Nieuws 176 x bekeken

Nieuwe onrust over aandelenplan Fonterra

Auckland – Onder leden-melkveehouders is nieuwe onrust ontstaan over het vorig jaar in beginsel goedgekeurde plan voor aandelenhandel.

Veel boeren zijn ongerust dat derden via een achterdeur uiteindelijk toch aandelen Fonterra in handen kunnen krijgen, al beweren de directie en bestuurders dat dit niet zo is. De ongerustheid bij sommigen is zelfs dermate groot dat er een roep is om opnieuw over het aandelenhandelsplan te gaan stemmen.

Het vorig jaar goedgekeurde voorstel biedt de mogelijkheid aan derden om toekomstige dividenden van Fonterra te verwerven. Leden-melkveehouders die aandelen Fonterra bezitten, mogen die dividenden namelijk doorverkopen aan externe partijen, zo is het voorstel. De vrees is echter bij boeren dat deze mogelijkheid juridisch gezien niet goed genoeg is dichtgetimmerd om derden definitief buiten de deur te houden. Boeren zijn bang voor mazen in het net.

Fonterra heeft in totaal zo’n tienduizend aandeelhouders. Om de onrust te bezweren zijn vorige week verspreid door het hele land zo’n vijftig ledenbijeenkomsten gehouden. Voorzitter Simon Couper van het aandelenfonds laat niet na te benadrukken dat er niets zal worden goedgekeurd dat een exclusief boeren-eigendom van Fonterra in gevaar brengt. Coöperatievoorzitter Henry van der Heyden stelt daarbij dat nog steeds gewerkt wordt aan de uitwerking van de vorig jaar goedgekeurde plannen en dat zorgvuldigheid daarbij voorop staat. De Raad van aandeelhouders moet bovendien nog een laatste fiat geven aan die voorstellen wanneer ze eenmaal klaar zijn, zegt hij.

Of registreer je om te kunnen reageren.