Rundveehouderij

Nieuws 225 x bekeken

Melkproductie EU groeit in 2012 met 0,3 procent

Brussel - De Europese melkproductie groeit in 2012 met een bescheiden 0,3 procent. Dit jaar groeit de melkproductie nog met 2 procent. Dat verwacht de Europese Commissie.

De melkproductie komt in 2011 uit op 151 miljoen ton. Voor 2012 wordt een nagenoeg zelfde hoeveelheid melk verwacht. De groei is geheel te wijten aan een toename van de melkproductie per koe. Het aantal melkkoeien in de EU neemt nog steeds af.

De kaasproductie binnen de EU ligt in de eerste zeven maanden van 2011 0,6 procent hoger. Naar verwachting valt de kaasproductie dit jaar 1 procent hoger uit ten opzichte van een jaar eerder. Zowel de export van kaas naar landen als Rusland, Japan en de Verenigde Staten, als de kaasconsumptie binnen de EU verloopt goed.

De Europese productie van volmelkpoeder neemt in 2011 en 2012 verder af. Het gaat om een langzame productiedaling (min 0,1 procent) maar verwacht wordt dat de dalende trend gaat doorzetten, ondanks een toenemende vraag vanuit China. De EU kan de concurrentie met Oceanië, wat betreft de productie van volmelkpoeder, niet aan.

Dat ligt anders wat betreft de productie van magermelkpoeder. De productie van magermelkpoeder neemt naar verwachting in 2011 toe met 9 procent, en in 2012 met 4 procent. De export van magermelkpoeder vanuit de EU ligt over de eerste zeven maanden van 2011 maar liefst 33 procent hoger dan dezelfde perode een jaar eerder. China importeert momenteel net zoveel magermelkpoeder als de van oudsher belangrijke afzetmarkt Algerije. De Commissie verwacht dat de interventievoorraad magermelkpoeder eind 2012 is verdwenen.

De Commissie benadrukt dat macro economische ontwikkelingen de situatie op de zuivelmarkt snel kunnen doen veranderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.