Rundveehouderij

Nieuws 592 x bekeken 4 reacties

Marge in melkveehouderij blijft negatief

Wageningen – De kritieke melkprijs is de laatste tien jaar hoger dan de ontvangen melkprijs. In de periode 2001-2005 realiseerden gangbare melkveebedrijven een negatieve marge van € 2,50 per 100 kilo melk. In de jaren 2006 tot 2010 is dat € 3,70 negatief. Dat blijkt uit berekeningen van het landbouweconomisch instituut LEI.

De kritieke melkprijs was in 2001 € 36,00 per 100 kilo melk. In 2010 was dat € 38,50 per 100 kilo melk. Die stijging komt vooral door hogere voerprijzen en oplopende aflossingen.

Dat de marge niet nog negatiever uitvalt, is te danken aan de schaalvergroting die heeft plaatsgevonden. In de kritische melkprijs is berekend hoe hoog de melkprijs moet zijn om aan alle betalingsverplichtingen te kunnen voldoen. Daarin zijn ook aflossingen en privéuitgaven meegenomen.

Een deel van het tekort wordt opgevangen door inkomsten van buiten het bedrijf. Gemiddeld bedragen die € 2,50 per 100 kilo melk. Wat dan resteert aan tekort wordt opgevangen door de privébestedingen aan te passen of door deels uitstellen van de aflossingen.

In de biologische melkveehouderij is de kritieke melkprijs gestegen van € 39,90 in 2001 tot € 49,30 per 100 kilo melk in 2010. Het uitblijven van schaalvergroting verklaart een toename van € 3,00 in deze sector. In 2010 was de marge voor het gemiddelde biologische bedrijf € 7,70 per 100 kilo melk negatief.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dit is een ander verhaal dan van W.Thus van de Rabobank. Het gaat om de waarheid en niet om onzin verhalen. Het blijkt wel weer dat schaalvergroting een must is om de kostprijs enigzins in de hand te houden. Maar als de noodzakelijke uitbreiding te duur wordt , houdt het op. Daarom is gangbaar van uiterste noodzaaak, biologisch en andere productie methodes zijn te omslachtig en de omvang te gering om de kostprijs laag te houden! Het gangbare is van heel hoog niveau, dat moet men niet verpesten maar wat beter betalen. Dan houdt men een goede sector met en redelijk inkomen voor de ondernemer en goed voor dier , milieu en consument!

 • no-profile-image

  Deze LEI berekening bevestigt weer eens wat de meeste melkveehouders al weten.De berekening toont aan dat als je minder dan 38,50 cent per kg melk ontvangt ,er geen sprake is van een gezonde bedrijfsvoering.
  Ik hoop dat de heren Thus (Rabo) en Vermeer (Raad vh Landelijk Gebied) in de toekomst de LEI berekening ook betrekken bij hun standpunt m.b t uitbetalingsprijs van de melk.

 • no-profile-image

  Raboboer

  Wat het LEI berekent is volkomen juist. Dit wordt ook al vaak aangehaald door DDB, wij zijn hier geen lid van maar de enigste manier om dit duidelijk te maken naar de buitenwereld is om dit maar vaak genoeg te vertellen tegen iedereen. Het LEI mag hier ook wel meer geruchtbaarheid aan geven. De uitspraken van Thus dat wij met 32 cent een goed inkomen moeten kunnen realiseren slaat nergens op. Wij zeggen toch ook niet tegen hem dat hij met 20.000 euro per jaar makkelijk rond kan komen. Dit zelfde geld voor alle topmannen in boeren cooperaties die topsalarissen verdienen.

 • no-profile-image

  In de kritieke melkprijs berekening van LEI is ook aflossing meegerekend ,maar aflossing zijn eigenlijk geen kosten want je eigen vermogen gaat hierdoor vooruit, maar je moet ze wel betalen ,

  € 38.50 /100ltr. is natuurlijk een gemiddelde er zullen vast ondernemers zijn die ver onder de € 30.00/100ltr. kostprijs zitten zoals er ook zijn die boven de € 40.00 zitten
  Wim Thus zal die eerste groep wel bedoelt hebben

Of registreer je om te kunnen reageren.