Rundveehouderij

Nieuws 304 x bekeken

Garantiesysteem melk roept veel vragen op

Lelystad – Het Melkprijs Garantiecertificaat, dat DCA Groep en Steegro in de markt hebben gezet, roept bij veel spelers in de zuivelmarkt vooral veel vragen op.

Het is voorstelbaar dat bepaalde melkveehouders er behoefte aan hebben om het risico van een melkprijsdaling af te dekken, zegt Cees Romijn, voorzitter van de LTO vakgroep melkveehouderij.

Hij denkt aan boeren die zwaar gefinancierd zitten en die niet onder een bepaalde melkprijs uit mogen komen, of boeren met een intensief bedrijf en vrij weinig zekerheden (onroerend goed).

In de meeste gevallen zal een garantieproduct volgens hem niet te veel toevoegen. ”Je moet er toch aam denken dat het gaat om een product dat weer extra kosten toevoegt.” Bovendien kent een groot deel van de Nederlandse melkveehouders al een soort risico-afdekking via de garantieprijs van FrieslandCampina en de bedrijven die zich daar naar richten, stelt hij.

Romijn en ook anderen vragen zich daarbij af hoe het zit met de transparantie die Dairy Trading Online (DTO) biedt. ”Hoe weet je als boer dat jij evenveel geld krijgt als je collega voor een vergelijkbaar contract dat je afsluit”, vraagt een handelaar zich af.

Ook zijn er vragen over de transactiekosten die gepaard zijn met het afdekken van het prijsrisico. Volgens DTO zijn er nauwelijks kosten, maar anderen noemen dat geen overtuigende reactie. Ook zijn er vragen over het toezicht op de handel bij DTO.

Boeren die in zee willen gaan met DTO, moeten in eerste instantie eerst afwachten of er concreet vraag is naar de levering van melk. Is die er, dan kunnen ze daarop inschrijven. Zelf een prijs stellen, is niet aan de orde.

Of registreer je om te kunnen reageren.