Rundveehouderij

Nieuws 429 x bekeken 3 reacties

FrieslandCampina verwacht overheidsbijdrage weidegang

Amersfoort – Bestuursvoorzitter van FrieslandCampina, Kees Wantenaar, verwacht een overheidsbijdrage voor het stimuleren van weidegang.

Weidegang is een belangrijk onderdeel van het duurzaamheidsbeleid van de zuivelonderneming. Leden-melkveehouders die hun koeien gedurende minimaal 120 dagen per jaar, minstens zes uur per dag in de wei laten grazen ontvangen met ingang van 2012 een weidemelkpremie van 50 eurocent per 100 kilo. Leden-melkveehouders die een kwart van hun runderen minimaal 120 dagen per jaar in de wei laten grazen krijgen een vergoeding van 12,5 eurocent per 100 kilo voor zogenoemde deelweidegang.

Bij het huidige percentage weidegang betekent dat, wat betreft de weidepremie van 50 eurocent, een extra kostenpost voor FrieslandCampina van 33 miljoen euro per jaar. De premie voor deelweidegang wordt op het melkgeld ingehouden. Weidegang stimuleren is volgens voorzitter Kees Wantenaar niet alleen een taak van de zuivelcoöperatie. ”We verwachten dat de overheid hier ook aan gaat bijdragen.”

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Kees wentelaar Had dit 15 jaar eerder moeten bedenken,
  Kees , lobbiet niet voor de boer niet voor de natuur maar voor de
  multinational Z.L.T.O. Albert Jan Maat zag het goed Het NMA deugt niet . Anders werden deze dictatoriale multinationals wel tot de orde geroepen.

 • no-profile-image

  mityie

  ;melk vee die geen weide gang hebben;geven melk van minder kwaliteit ;geen zonlicht;minder vit D; minder vrij radikie kalen ;;dus geef die boer een of twee cent minder per liter; ze zeggen dat zij het doen omdat ze minder kosten hebben;binnen koeien werkt ecnomischer;

 • no-profile-image

  zuivelboertje

  helemaal met hamstra eens . en ze gaan maar door.

Of registreer je om te kunnen reageren.