Rundveehouderij

Nieuws 192 x bekeken

FrieslandCampina verhoogt onverwacht

Amersfoort - Leden van FrieslandCampina kunnen voor de maand oktober rekenen op een gemiddeld hogere garantieprijs. Dit blijkt uit een mededeling van het bedrijf. De garantieprijs gaat met €0,75 per 100 kilo omhoog, meldt het.

Voor leden met een jaarleverantie van 800.000 kilo melk stijgt de netto-uitbetaling over oktober met €0,73 naar een totaal van €39,50 per 100 kilo exclusief btw. Deze prijs is ook inclusief 7 cent PZ-heffing. Over de maand augustus ontvingen de leden van FrieslandCampina nog 33 cent per 100 kilo meer, maar daarna werd de zuivelmarkt minder positief ingeschat en ging het voorschot omlaag. De verwachting was toen dat de voorschotbetaling de komende maanden verder zou dalen. Uit de projecties van FrieslandCampina’s onderzoekers komt echter naar voren, dat de Europese zuivelbedrijven waar FrieslandCampina zich aan spiegelt, hun uitbetalingen de komende tijd zullen opvoeren. Dat is conform de gemaakte afspraken dan ook reden voor FrieslandCampina zelf om de uitbetalingen te verhogen.

Voor veel andere zuivelbedrijven in Nederland komt het nieuws van ‘s lands grootste zuivelaar ongetwijfeld als een verrassing. Velen hielden de voorschotprijzen de laatste maanden gelijk, in afwachting van het moment dat FrieslandCampina de melkprijs verder zou verlagen. Bel Leerdammer maakte maandag ook bekend dat het de voorschotprijs over de maand september gelijk houdt.

De zuivelmarkt was de laatste maanden stabiel tot licht dalend. Het enige lichtpunt waren de kaasprijzen. Die stegen, mede dankzij export naar Rusland.

Of registreer je om te kunnen reageren.