Rundveehouderij

Nieuws 228 x bekeken 1 reactie

DOC-leden krijgen melkgeldcompensatie

Hoogeveen – Coöperatie DOC kan bij een fusie van het zuivelbedrijf met het Duitse DMK de komende vijf jaar 4 tot 6 cent extra uitbetalen bovenop het reguliere melkgeld.

Dit is de ’plus’ die directie en bestuur van DOC Kaas hebben bedongen voor een fusie van de zuivelonderneming met het Duitse DMK.

Bij zo’n fusie met DMK krijgt coöperatie DOC Kaas bovendien een aandeel van minstens 15 procent in het nieuwe Duits-Nederlandse zuivelbedrijf dat dan ontstaat. Dit hebben directeur Jannes Oosterveld en coöperatievoorzitter Arjan Schimmel uitgelegd op ledenbijeenkomsten in Marum, Bunnik en Hoogeveen.

DOC laat weten eisen te kunnen stellen bij een eventuele fusie vanwege de investeringen die de afgelopen jaren zijn gedaan in Zuivelpark Hoogeveen.

Na de genoemde periode van vijf jaar krijgen de leden van DOC hetzelfde melkgeld uitbetaald als de Duitse leden van Nordmilch en Humana, de belangrijkste coöperaties onder het huidige DMK. De afzonderlijke coöperaties kunnen het melkgeld wat zij van DMK ontvangen volgens eigen reglementen en afspraken uitkeren aan de leden-melkveehouders.

Directie en bestuur van DOC hopen dat de leden donderdag 3 november instemmen met de voorgestelde fusie. Daarvoor moet tweederde van de leden ’ja’ zeggen tegen het plan. Zou het benoemde quotum om wat voor reden dan ook niet worden gehaald, maar lijkt er wel een gewone meerderheid voor, dan is bij een herhaalde stemming een gewone meerderheid voldoende om het fusieplan erdoor te krijgen.

Eén reactie

 • no-profile-image

  Trees Benning

  Is het wel bekend dat er ook duitse boeren leveren aan DOC Kaas, welke geen stemrecht hebben, dus niet kunnen mee beslissen of de fusie doorgaat.De meeste boeren komt nl van Nordmilch en wordt nu weer terug gestuurd naar Nordmilch, welke fabriek al 15 jaar lang probeert een betere melkprijs te betalen!!! Veel van deze boeren hebben met advocaten moeten strijden om bij Nordmilch weg te kunnen komen denkt U dat deze staan te springen om terug te gaan.
  Gisteren is er een duitse bijeenkomst in Meppen geweest.Daar is duidelijk geworden dat enkel nl.boeren dit kunnen tegenhouden, door een 2/3 meerderheid van stemmen.Als die niet gehaald gaat worden wordt er een grote bijeenkomst gehouden waar het niet uitmaakt hoeveel stemmen er gehaald gaat worden als er dus maar een meer voor is gaat de fusie door.Wordt het niet eens tijd dat er een motie van wantrouwen ingediend wordt ten opzichte van het bestuur. Als dockaas fuseert denkt u toch niet dat doc nog iets heeft te vertellen?????????Minderheid wordt toch weggestemd! Wij als duitse boeren worden gewoon vogelvrij verklaard! Je kan mee of je vertrekt maar. Alleen de heer Oosterveld kon gisteren niet vertellen hoe dit alles verlopen zal daar hij niet weet hoe \nordmilch dit gaat indelen??
  Kunnen we vertrekken als de fusie doorgaat en hebben we een opzeg termijn ? Krijgen we ons ledenkapitaal direct uitgekeerd alles was niet duidelijk. We zijn gewoon met 80 miljoen verkocht aan Nordmilch. !!!!!!!!!!!!!Wij willen best fuseren omdat dockaas geen breed pakket heeft maar wat moet je dan met Nordmilch? Waren er geen andere kandidaten??? Heeft het bestuur niet aangedacht het was toch bekend dat ze veel boeren van nordmilch hadden gekregen?!
  Een verontruste NL.boerin in duitsland.

Of registreer je om te kunnen reageren.