Rundveehouderij

Nieuws 411 x bekeken

Chronisch botulisme grijpt om zich heen in Duitsland

Mainz – In Duitsland zijn een slordige 2.000 melkveebedrijven getroffen door chronisch botulisme. Dat heeft het ZDF-programma Frontal21 gisteren gemeld aan de hand van gesprekken met veterinairen, medici en autoriteiten.

Volgens de redactie van Frontal21 is vooral het noorden van het land getroffen, maar de tot dusver onverklaarbare ziekte die verwoestende gevolgen heeft voor de veestapels en ook ernstige gezondheidsproblemen bij de mensen op de bedrijven teweegbrengt, verspreidt zich snel.

Deze zomer berichtte ook de Noord-Duitse omroeporganisatie NDR over het om zich heen grijpende probleem. Zuivelfederatie Milchindustrie-Verband (MIV) stelt daarom vast dat het ZDF ’ouder nieuws’ weer heeft opgepakt. ”Melk en melkproducten zijn niet getroffen. Alle producten zijn vrij van infectiegevaar voor mensen,” zegt het MIV in een speciaal uitgegeven verklaring. ”Duitse runderen worden gecontroleerd. Alleen melk van gezonde dieren wordt verwerkt en gedistribueerd. Aanmerkingen zijn niet aan de orde.”

Naar de visie van de zuivelfabrikantenbond ”wordt het probleem helaas aangegrepen om een zogenoemde melkcrisis op te roepen, ook door niet-regeringsorganisaties.”

Landbouwminister Ilse Aigner wijst erop dat de overheid een onderzoek naar de oorzaken in gang heeft gezet. Dit onderzoek is in handen van het Friedrich-Loeffler-Institut (FLI), het veterinaire veiligheidslaboratorium van de Bondsrepubliek.

Of registreer je om te kunnen reageren.