Rundveehouderij

Nieuws 167 x bekeken

Brabant handhaaft bouwstop geitenbedrijven

Den Bosch - De provincie Noord-Brabant handhaaft de bouwstop voor geiten- en schapenbedrijven.

Een woordvoerder heeft dat donderdag gezegd in reactie op de intrekking van het landelijke uitbreidingsverbod door het kabinet. De bouwstop die eind 2009 werd ingesteld vanwege de uitbraak van Q-koorts duurt nog in ieder geval tot 1 juni 2012.

Voor zover bekend is Brabant de enig overgebleven plek waar geiten- en schapenhouderijen niet mogen uitbreiden. De Zuidelijke Land- en Tuinbouworganisatie (ZLTO) is teleurgesteld over het afwijkende standpunt van de provincie.

Volgens de ZLTO breekt de provincie een belofte omdat was toegezegd dat er zou worden meegewerkt als een versoepeling van de maatregelen mogelijk is. Voorzitter Jeanette van de Ven de vakgoep melkgeitenhouderij zegt dat de provincie zich bovendien in de vingers snijdt omdat ook uitbreidingen voor de gezondere opslag van mest niet kunnen worden toegestaan.

Voor juni 2012 komen Gedeputeerde Staten met een nieuw voorstel over de bouwstop. Voor een nieuwe overweging wil de provincie wachten op advies dat de Gezondheidsraad opstelt naar aanleiding van onderzoek naar de gevaren van veebedrijven voor de volksgezondheid.

Onderzoek heeft uitgewezen dat meer dan 97 procent van alle Q-koortspatiënten woont binnen 5 kilometer van een geitenbedrijf. De bacterie die Q-koorts veroorzaakt wordt ook na de epidemie in 2009 nog steeds gemeten op het Brabantse platteland.

Of registreer je om te kunnen reageren.