Rundveehouderij

Nieuws 150 x bekeken

Veepro: geen besmette blauwtongmonsters

Zoetermeer - In 2009 en 2010 is geen blauwtong bij koeien vastgesteld. Dat meldt exportorganisatie Veepro.

Het ministerie van landbouw heeft bloedmonsters uit 2009, en uit 2010 laten onderzoeken op blauwtong. Hiermee probeert de overheid alsnog te voldoen aan eisen die de Europese Commissie stelt voor het verkrijgen van een blauwtongvrije status. Deze status is een belangrijke voorwaarde voor diverse landen waar runderen heen geëxporteerd worden.

De overheid was er in eerste instantie niet vanuit gegaan dat blauwtong in 2009 al niet meer gevonden zou worden, en daarom een blauwtongvrije status kon worden aangevraagd. Veepro gaat er vanuit dat de blauwtongvrije status van Nederland nu snel een feit zal zijn. Het ministerie heeft de uitslag van de onderzochte bloedmonsters nog niet kunnen bevestigen.

Of registreer je om te kunnen reageren.