Rundveehouderij

Nieuws 258 x bekeken

Rechtszaak exportfraude runderen aangehouden

Leeuwarden - De rechtbank in Leeuwarden vindt dat er nog extra onderzoek moet worden gedaan in de strafzaak tegen rundvee-exporteurs uit Dronrijp, Leeuwarden en Ommen en een dierenartsenpraktijk uit Wommels. Er worden nog getuigen en deskundigen gehoord, voordat de zaak inhoudelijk kan worden behandeld.

De verwachting is dat het enkele maanden kan duren voordat de zaak opnieuw op zitting komt.
De behandeling van de regiezitting was donderdag nog extra gecompliceerd, doordat officier van justitie Arie de Muij de zaak bij de verkeerde rechtbank aanhangig had gemaakt. De verdachten en hun advocaten werkten er aan mee om dat probleem snel op te lossen, waardoor het openbaar ministerie de zaak nog dezelfde dag opnieuw bij de juiste rechters kon voordragen.

De verdachte bedrijven zouden hebben meegewerkt aan fraude bij export van enkele honderden runderen naar Algerije, Roemenië, Georgië, Slowakije, Jordanië. De fraude bestond daaruit dat met de uitslag van gezondheidscertificaten werd gesjoemeld.

Justitie zegt dat er op verschillende manieren is gefraudeerd, waarbij voor een deel sprake zou zijn van samenwerking tussen de exporteurs en de dierenartsenpraktijk. Bij het bloedonderzoek op blauwtong zou gebruik gemaakt zijn van bloedmonsters van 'schone' runderen, die naar het Centraal Veterinair Instituut van Wageningen UR werden opgestuurd in plaats van de monsters van de runderen die voor export bestemd waren.

Daarnaast zouden dubieuze uitslagen uit de rapportages van het CVI gewist zijn, voordat de formulieren werden opgezonden naar de Voedsel en Waren Autoriteit.

De fraude met blauwtong-monsters heeft volgens het openbaar ministerie plaats gehad in 2007 en 2008. In 2009 is er ook sprake geweest van fraude bij de export van runderen naar Algerije. Daarbij werd op het uitslagenformulier bij onderzoek op BHV (bovine herpes virus) het oormerknummer van een dier vervangen door dat van een ander.

Volgens het openbaar ministerie gaat het om de export van meer dan driehonderd runderen.

Of registreer je om te kunnen reageren.