Rundveehouderij

Nieuws 256 x bekeken 8 reacties

RIVM overweegt extra metingen lood

Bilthoven - Het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) overlegt met de autoriteiten of extra metingen naar lood in de omgeving van Moerdijk nodig zijn.

Dat heeft een woordvoerder van het RIVM vandaag laten weten. Het instituut wil zeker weten dat er niet te veel lood is vrijgekomen bij de brand bij Chemie-Pack in Moerdijk vorige week.

Eerder zei een RIVM-zegsman dat er in de Mariapolder bij Moerdijk op de dag van de brand veel meer lood is gemeten in neergedaalde roetdeeltjes in het gras dan is toegestaan (879 mg/kg, terwijl 0,5 mg/kg normaal is). Een dag later werd er veel minder lood in het gras gemeten. Het RIVM sprak van "een uitschieter''. Er zijn meer metingen die bevestigen dat het om een uitschieter gaat, volgens toxicoloog Rolaf van Leeuwen van het RIVM. Gewassen op het land, zoals spruitjes en boerenkool, zijn ook onderzocht op lood. De onderzoeksuitslagen moeten nog binnenkomen.

De toxicoloog denkt dat mensen in de omgeving van Moerdijk zich geen zorgen hoeven te maken over hun gezondheid. "Wel moeten ze de voorzorgsmaatregelen in acht nemen.'' Omwonenden werd afgeraden om gewassen van het land waar de rook van de brand overheen trok, te eten.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Vooral nergens op ingaan mensen! Zo hou je je geloofwaardigheid wel.

 • no-profile-image

  Het lijkt mij toe dat er het volgende aan de hand is. Op de dag van de brand is er vast en zeker niet door RIVM gemeten op de vegetatie in de Mariapolder. Die polder lag wel onder de rook van Chemie Pack, maar dat gold wel voor meer gebieden en de brand begon om half vier in de namiddag. Dan wordt het al donker! Roel Couthino moet geen fabels vertellen. Als er al 's anderdaags gemeten is en er werd toen een hogere concentratie lood gevonden dan later dan kan dat evengoed een gevolg zijn van het feit dat (het pal aan de overkant van het Hollands Diep gevestigde) Shell Chemie voortdurend loodfracties in de atmosfeer brengt die gedurende de periode waarin er sneeuw lag zich hebben opgehoopt en met het smelten van de sneeuw op de planten terecht zijn gekomen. Omdat er na de brand veel regen is gevallen zal de boel dus gewoon afgespoeld en naar het bodemoppervlak gemigreerd zijn. Dus Roel: zet je ambtenaren maar aan het werk om de hele toplaag van de Hoekse Waard te gaan bemonsteren. Je zult versteld staan wat men daar allemaal zal aantreffen! En over die koeien met diarree: vanwege de eenzijdige en overbemestte voeding heeft iedere melkkoe in ons land al sinds mensenheugenis diarree. Ik zie melkvee nooit drollen schijten. Wie wel?

 • no-profile-image

  Herkauwer, je kennis niveau is weer in dieptepunt geraakt.
  De mest van een koe moet stevig zijn en als het niet is het dus onbelans en mag je voerspecialist of je zelf even afvragen of je wel goed voert.

 • no-profile-image

  Dieptepunt? Ik dacht het niet Wereldburgertje. Je moest eens weten in hoeveel stallen, melkkelders en weilanden ik op jaarbasis kom. En overal hetzelfde liedje met die zwart- of roodbonte dames : achterpoten uit elkaar, staart omhoog en een dikke straal dunne groene stont spuit Moeder Natuur tegemoet. Geen enkele koe uitgezonderd!

 • no-profile-image

  LOL,LOL

  @Wereldburger, herkauwer heeft hierin gelijk, wij beweiden bij ons dag en nacht in de zomer en dan pissen de koeien stront. Voer je ze 's winters in de stal, dan krijg je wel stevigere stront, maar bij ons zijn het alleen de droge koeien en pinken die echte drollen maken op stal.

 • no-profile-image

  Dank je Lol, Lol. Ik klets echt niet uit mijn nek en zie, wat ontlasting betreft, overal in ons land een levensgroot verschil tussen gangbaar melkvee en bijvoorbeeld Limosines of ander vleesvee dat op natuurlijke en kruidenrijke weiden graast. Die schijten namelijk wél drollen! Wereldburger loopt al jarenlang met een luier om, dus die heeft geen verstand van zulke poepzaken! .

 • no-profile-image

  @herkauwer, nu schiet je toch weer te ver door, koeien kunnen ook klonten schijten wanneer ze alleen wat langer gras eten, daar zit meer structuur in en zijn de voedingstoffen minder goed bereikbaar voor de koe, hierdoor wordt het rantsoen traag waardoor ze kluiten kunnen schijten. De reden waarom koeien jonger gras eten is puur omdat er meer voedingstoffen in zitten waardoor ze hun benodigdheden beter op peil houden, verder is het niet erg dat ze slapper schijten hoor herkauwer. Liever een koe die alle voedingstoffen binnenkrijgt en die slapper schijt dan een koe die kluiten schijt en vermagerd. Het is nou eenmaal zo dat koeien voor melkveebedrijven melk moeten produceren en dat kost energie, en dit is beter te reguleren in de stal dan in een weide.

 • no-profile-image

  Beste LOL LOL, ik zeg niet dat melkkoeien geen klonten kunnen schijten, maar dat ze dat niet doen omdat ze te weinig vezelrijk gras vreten. De tegenwoordige raaigrasmonocultuursteppen worden veel te overdadig bemest en veel te vroeg en te vaak gemaaid om de eenvormige vegetatie goed tot ontwikkeling te laten komen. Zodoende vreten de melkdames louter eiwitrijk "spinaziegras" en er kunnen dan ook bezwaarlijk drollen uit komen. Kwestie van metabolisme! Als koeien op stal dikkere mest zouden produceren dan zou het drijfmestprobleem niet bestaan en kon de stront ook veel makkelijker tot ruige mest worden omgewerkt, door er stro aan toe te voegen. Dat is veel béter voor de bodemkwaliteit, de structuur. de zode én het bodemleven! Maar er moet dan natuurlijk geen petrochemische industrie in de buurt zitten waardoor het hele milieu vergiftigd wordt!

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.