Rundveehouderij

Nieuws 289 x bekeken 27 reacties

PvdA komt met initiatief voor natuurwet

Rheden - De PvdA neemt het initiatief voor een wetsvoorstel dat ervoor moet zorgen dat de natuur in Nederland op de lange termijn beter wordt beschermd.

Dat heeft PvdA-leider Job Cohen zondag bekendgemaakt in het Nationaal Park Veluwezoom, waar hij meedeed aan een publieksactie van ruim twintig natuur- en milieuorganisaties.

Cohen bepleitte een wet BasisNatuur, die de natuur minder afhankelijk moet maken van de wispelturigheid van de politiek. Hij hekelde dat de natuur kennelijk ook onderdeel is geworden van ,,de zinloze politieke polarisatie'' terwijl er juist ,,een lange adem'' nodig is om resultaten te bereiken. Volgens hem vormt de natuur, de natuurlijke leefomgeving, een onmisbaar onderdeel van onze basis. In de wet moeten ook basiszaken worden vastgelegd zoals de omvang en de bescherming van de natuur, aldus Cohen.

Ook moet erin komen wanneer het netwerk van natuurgebieden er moet zijn. De planning was dat dit in 2018 zou gebeuren maar volgens de PvdA-leider is dit niet haalbaar meer en dreigt het nu definitief op de lange baan te komen. ,,Dus we nemen de tijd, we spreiden de kosten over een langere tijd, maar we verbinden ons er allemaal aan dat de basis voor de natuur in Nederland wordt hersteld'', zei hij.

In de wet BasisNatuur moet ook worden geregeld dat bij aantasting van de natuur door de bouw van woningen of wegen, de natuur elders wordt uitgebreid. Dat moet zorgen voor volledige compensatie. Verder moet de wet de vele natuurregels op nationaal en Europees niveau bij elkaar vegen.

Op een partijbijeenkomst van de sociaaldemocraten later op de dag in Nijmegen noemde Cohen de bezuinigingen van 40 procent op natuur die het kabinet-Rutte wil, onbegrijpelijk en onacceptabel. Behalve de natuur gaat de botte bijl van dit kabinet ook in cultuur, stelde Cohen. Volgens de PvdA'er zijn besparingen in deze sectoren nodig, maar is het veel te veel. Het gaat volgens hem om ,,parels die als zij eenmaal zijn aangetast, niet zomaar te herstellen zijn.''

In het kader van de actie Hart voor Natuur konden mensen zondag ruim honderd natuurgebieden in Nederland bezoeken onder leiding van boswachters en gidsen.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  De babyboom socialisten kunnen het niet laten, nog maar een wetje erbij met grote financiële gevolgen voor de generaties na hun. De socialisten lopen in de natuur te wandelen terwijl de generaties na hun moeite hebben om het hoofd financieel boven water te houden

 • no-profile-image

  Jan 1, jij bent een Zultkop. Natuurbehoud is geen luxe of linkse hobby, maar pure noodzaak voor het zich welbevinden van MENSEN. Je weet wel, die wezens die zich vooral onderscheiden van Rompen op Benen zoals jij, doordat zij ook nog hersenen hebben! En die hun grijze cellen ook nog weten te gebruiken. Rund dat je bent!

 • no-profile-image

  Verder nog goeie voornemens Herknauwer?Anti Jicht mag niet schelden,waarom jij wel?

 • no-profile-image

  Koetje boe, het is hoe de wind waait, verandert het antwoord van Herkauwer,het is net een windvaan.
  Welke natuur? Natuur is er zonder mensen.

 • no-profile-image

  Goede voornemens Koetje Boe? Daarmee is de weg naar het vage vuur geplaveid. Maar jou wens ik vanzelfsprekend al het goede in 2011. Anti moet inderdaad niet schelden, en dat doe ik ook niet! De door mij gebezigde termen "Zultkop", "Romp op Benen" en "Rund" zijn zoologische typeringen en hebben met schelden of sneren niks van doen. Ik had naar aanleiding van Jan's gebazel wel ergere dingen kunnen schrijven, maar dat kwam niet eens in mij op. Waarom zou ik ook veel woorden aan zo'n Lapzwanzerige Oelewapper besteden.

 • no-profile-image

  Wereldburger, zie mijn antwoord aan Jan 1 van een uur geleden en lees voor Jan1 'Wereldburger'. Ik een windvaan? Loop jij dan ook maar gauw even langs bij Pearl. Kijken kost niks!

 • no-profile-image

  Voor jou en iedereen ook nog de beste wensen Herkauwer.Ik heb één goed voornemen,geen enkel forum gedoe meer.Nou dat lukt aardig,sterker nog het voldoet prima.

 • no-profile-image

  Waarheid

  Niet te veel herkauwen Herkauwer!! Is niet gezond en erger nog het staat zo dom. Ben benieuwd van een foto van jou! Voorspel: lange grijze baard, geitenwollen sokken, sandalen..........

 • no-profile-image

  Waarheid, jouw 'voorspelling' bewijst de leugen! Proficiat knul: op alle fronten fout gegokt. Op zichzelf is dat ook een prestatie, want ik heb géén lange grijze baard, draag Kappa socks en......... Moonboots. Vanwege al die Lunatics in dit forum! (Koetje Boe, daarmee bedoel ik uiteraard niet jou hoor).

 • no-profile-image

  We gaan weer fris en vrolijk het nieuwe jaar in zie ik.

 • no-profile-image

  Ook jou bedoelde ik niet Kritische Lezer, want jij bent een redelijk denkend én lezend mens! Maar dan die fake'Waarheid' met zijn 'lange grijze baard, geitenwollen sokken en sandalen'. Heeft zeker in de spiegel gekeken?

 • no-profile-image

  Hé moderne herkauwer, bezoek eens een arts, ze kunnen veel tegenwoordig dus wie weet heb je geluk!!!!

 • no-profile-image

  Ja mensen het is hier weer gezellig maar waar ging het ook al weer over?

 • no-profile-image

  Dat de pvda iets met natuur wil, ze proberen elke strohalm vast te pakken nu ze het verliezen met kiezers.
  Kritische lezer, anti jacht betichten van niet schelden maar zelf mag ie losgaan.

 • no-profile-image

  Wereldburger je mankeert duidelijk iets aan jouw korte geheugen. Het CDA kreeg afgelopen juni de ZAK van de KIEZERS ja? Twintig zetels verlies aan hun rotreet. En nu matigen zij het zich aan om heel ons land te slopen. Ben maar blij dat er nog socialisten zijn, die ALTIJD de confessioneel-liberale puinhopen hebben opgeruimd!

 • no-profile-image

  Toen de socialisten aan de macht waren werd er alleen maar bakken geld uitgegeven aan de onrendabele linkse hobbies terwijl de bedrijven overladen werden door regeltjes en andere socialistische betutteling. De socialisten laten een land achter met achterstandswijken (de multicultiedroom), grote overheids tekorten en banken die risicovol gedrag belonen met hoge bonussen ( ik denk aan WIM KOK die dit mogelijk maakte bij de ING)

 • no-profile-image

  Jan 1, denk liever aan Balkenende die dat als hoofdverantwoordelijke jarenlang mogelijk maakte bij ABN AMRO, Fortis etc. Rijkman Groenink alweer vergeten? En de banklicentie van Scheringa kwam ook niet bepaald van socialistische zijde. Wél de sociale zekerheid waarin wij meer dan een halve eeuw mochten leven. En het voortreffelijke zorg- en onderwijsstelsel, dat door RECHTS tot onder het maaiveld wordt afgebroken.En ons toonaangevende culturele beleid en wereldvermaarde kunstbezit! En dan nog een geheugensteuntje: onder PAARS waren de socialisten helemaal niet "aan de macht." De PvdA was de grootste coalitiepartner, maar hoe kwam die paarse kleur ook alweer tot stand? Ik meen me bijvoorbeeld Joris Voorhoeve als vice-premier te kunnen herinneren!

 • no-profile-image

  Rijkman Groenink en Dirk Scheringa waren geen politici, WIM KOK was dat wel. Joris Voorhoeve was altijd al een D'66 -tiger,
  Dat toonaangevende culturele beleid en dat wereldvermaarde kunstbezit is alleen maar mogelijk omdat de inkomsten uit de gasvelden verjubeld werden door politici die graag voor Sinterklaas wilden spelen. Zorg en onderwijs heeft enorm veel te lijden gehad onder de regeldrift, vraag het maar aan ze. En ik geeft het toe , het zijn niet alleen de linkse partijen die hier schuldig aan zijn, ook het CDA doet graag progressief, vooral om maar aan de macht te blijven.

 • no-profile-image

  Jan 1, Groenink en Scheringa waren bankiers die jarenlang onrechtmatig konden aanrotzooien dankzij premier Balkenende, die zichzelf immers zo gigantisch goed vond, maar absoluut geen benul had van wat er zich allemaal onder zijn eindverantwoordelijkheid afspeelde. Naast dit grootgraaiend zelfverrijken door topbankiers bijvoorbeeld ook nog de vuile oorlog waarin hij ons land betrok. Allemaal strontrechts CDA-wanbeleid! De inkomsten uit Slochteren zijn inderdaad tientallen jaren door de heersende poltiek versjteerd. Door wie ook weer? Ik herinner me tussen 1970 en heden welgeteld maar drie perioden waarin de PvdA de premier leverde. Voor de rest maakte het CDA de dienst uit. Ooit van Dries van Agt, Piet de Jong of Ruud Lubbers gehoord? Je hoort mij niet zeggen dat de progressieve partijen geen steken hebben laten vallen. Denk aan immigratie, asielbeleid en gezinshereniging. In een, ook toen al; overbevolkt land had dat nooit mogen gebeuren en nu zitten we daardoor met de wrange vijgen, zure zonnepitten en een discutabele PVV opgescheept. Inderdaad: dat is de PvdA zwaar aan te rekenen! .

 • no-profile-image

  Kijk,zo hoort het.Even terug naar de EHS,deze komt uit de paarse pen.Wie zat nog meer in paars,juist ja,dezelfde partij die nu de premier leveren.Met een volle buidel kun je makkelijk plannen bedenken,waarmee je volgende kabinetten opzadelt.Het heeft allemaal niks met rechts of links te maken,alleen maar met kortzichtige politici.Had de boeren er 20 jaar geleden maar beter bij de planvorming betrokken.In de buurt van de Weerribben is bijna geen boer meer over,allemaal weg getreiterd.Nu de buidel leeg is kloppen ze weer bij de boeren aan.

 • no-profile-image

  Koetje boe je legt de vinger op de juiste plaats. Herkauwer kijk op nieuws grazer onder Pieter van Vollenhove stop E.H.S en zie de laatste reactie die daar staat.

 • no-profile-image

  Koetje Boe, even voor de goede orde; het EHS-beleid werd in 1990 door het laatste kabinet Lubbers ontwikkeld. Paars 1 trad pas op 24 augustus 1994 aan. Het is altijd makkelijker om te beschuldigen, dan om gelijk te krijgen. Als men er tenminste naast zit. En dat is hier dus wél het geval! Maar ik ben het helemaal met je eens dat politici- ongeacht politieke kleur of gezindte - letterlijk overal een zwijnenstal van weten te maken. Dat komt omdat verreweg de meeste politici absoluut onbekwaam zijn om een dergelijk verantwoordelijk beroep deugdelijk uit te voeren. Praat me niet van NW Overijssel, dat is inderdaad verschrikkelijk. Maar bij jou in de buurt is het al niet veel beter en dat geldt voor talloze streken in ons land. Door dat wanbeleid heeft men het hele draagvlak onder de natuurbescherming weggebulldozerd!

 • no-profile-image

  Herkauwer Klaas : kabinet Lubbers regeerde wel heel toevallig samen met de Pvda. Deze is pesoonlijk verantwoordelijk dat de E.H.S. is ingevoerd .

 • no-profile-image

  Natuur is hobby van links en wie mag het werk weer doen, juist ja de boeren die in deze wintermaanden weer de singels ed moeten snoeien voor oinderhoud omdat die linkse kwakzalvers weer te lui zijn om te werken. Ik heb niet veel bos en ontvang hiervoor 23 euro aan subsidie om het bos te onderhouden waar ik een goeie dag werk aan heb. Ik ben ook eigenlijk stom bezig ja maar ja die linkse kak doet het ook niet, nee die is te druk bezig met ons het leven zuur te maken...dus herkauwer kom eens achter die computer vandaan want het stikt hier van de reacties van jou en ga eens een fris luchtje scheppen misschien verdwijnen die waanideeen van jou en wordt het eens een leuke discussie hier

 • no-profile-image

  Moe Van , zolang er nog rompen op benen zoals jij rondlopen,. die de natuur alleen maar zien als winst- en uitbuitingsobject en die te stom zijn om te beseffen dat zonder natuur de mensheid het niet lang meer zal maken, blijf ik nog maar even herkauwend achter mijn pc zitten. Waarom zou ik jouw singel komen snoeien? Ik wil jou je beheerpremie niet uit de mond stoten, want voor dat geld kun je allicht een paar nieuwe geitenwollen sokken aanschaffen! Goed tegen wintertenen! En als je het precies wilt weten: Ik was de eerste in Nederland die in zijn uppie een verrabbezakt heideterrein heb gerestaureerd. In 1970. Voor honderd gulden! En met een paar vrinden waren wij ook de eersten die in 1972 met wilgenknotacties begonnen. Daaruit zijn de provinciale stichtingen voor vrijwillig landschapsbeheer ontstaan. Mij dunkt dat ik mijn steentje wel bijgedragen heb,

 • no-profile-image

  Moe van, Eerst moest de boer wijken voor natuur.
  Nu blijkt dat onderhoud voor diezelfde natuur niet meer te betalen is mag de boer zeker weer met een fooi worden afgescheept.
  De natuur mag dan volgens herkauwer niet als winst en uitbuitingsobject gezien worden maar de boer mag zich er wel voor laten uitbuiten.
  Ze zouden wel mooi gek zijn als ze daar nog intrappen.

  Groet,
  J@gertje

 • no-profile-image

  Jagertje, je bent wel erg doorzichtig bezig om in het boerenhol te kruipen. Ook een manier om midden in de winter toch een poepbruin tintje te krijgen tot achter oren en ellebogen! Maar ik ben het er volkomen mee eens dat het onzindelijk wanbeleid is om van boeren te verwachten dat zij gratis het landschap gaan onderhouden. Dat hoeft ook helemaal niet, omdat de EU volop fondsen heeft om de waardevolle cultuurlandschappen en hun biodiversiteit te verzorgen en te béhouden! Nu werkt op heel veel plaatsen het Provinciale Vrijwillige Landschapsonderhoud nauw samen met de boeren. Al dan niet in cooperatie met de Agrarische Natuurbeheer Verenigingen. Als de Horden van Rutte menen dat zij dat allemaal met de grond gelijk moeten maken om een paar miljoen luizige Euro's te beknibbelen, dan zal die zelfingenomen overloper (hij begon zijn carriére destijds immers bij de PvdA) spoedig zijn politieke Waterloo vinden. Want nog sterker dan de Natuur is het Landschap van onschatbaar grote waarde voor het dagelijks welbevinden van boer, burger en buitenmens. Bestuurders die het onderhouden van de leefomgeving van al hun kiezers, meelopers en andere landgenoten minachten, zijn het waard om geknot, geruimd en gerecyceld te worden!

Laad alle reacties (23)

Of registreer je om te kunnen reageren.