Rundveehouderij

Nieuws 318 x bekeken

NMV trekt salmonella-aanpak zuivel in twijfel

Veulen – De NMV vreest dat het plan van de Nederlandse zuivelondernemingen om salmonella beheersbaar te maken niet werkt.

De organisatie stelt dat te veel verantwoordelijkheid bij de melkveehouder wordt neergelegd, zonder dat de feitelijke oorzaak van het probleem en de verspreiding van de besmetting echt duidelijk zijn. Aan de rol die externe bronnen spelen besteedt het plan nauwelijks aandacht, zo wordt gesteld. Terwijl niet uitgesloten kan worden dat de primaire besmettingsbron buiten het melkveebedrijf moet worden gezocht.

De NMV acht het onjuist om, zolang de oorzaak en de overdracht van de salmonellabesmettingen onbekend zijn, van melkveehouders te vragen om het probleem te beheersen. Ook heeft de organisatie er moeite mee dat nog onduidelijk is hoe ver de gevraagde inspanningsverplichtingen gaan en welke kosten melkveehouders moeten maken. Als een zwaar besmet bedrijf een groot aantal runderen moet ruimen, kan dit zeer veel geld gaan kosten. De NMV wil dat niet. Ten eerste is onduidelijk of de inspanningen wel tot resultaat leiden. Ten tweede kan niet van melkveehouders worden gevraagd om structureel runderen te ruimen, zonder dat er zicht is op resultaat, zo stelt ze.

Nog een overweging is dat het een ziekte betreft die bij een goede behandeling van boerderijmelk geen probleem oplevert voor de consument.

De NMV heeft de Nederlandse Zuivel Organisatie (NZO) per brief van haar twijfel op de hoogte gebracht.

Of registreer je om te kunnen reageren.