Rundveehouderij

Nieuws 152 x bekeken

Eenvijfde Q-koortsbedrijven weer vrij

Den Haag - Ruim eenvijfde van de melkgeiten- en melkschapenbedrijven die besmet waren met Q-koorts zijn inmiddels weer vrij verklaard.

Dat blijkt uit een overzicht van de Voedsel- en Waren Autoriteit. In totaal zijn er in Nederland 94 bedrijven besmet verklaard met Q-koorts op basis van het tankmelkonderzoek.

Bedrijven waarvan in tankmelk een jaar lang geen verhoogde waarde van de Q-koortsbacterie Coxiella burnetii is gevonden, worden officieel vrij verklaard van de ziekte. Op dit moment is dat bij 21 bedrijven het geval. In Nederland zijn nu nog 70 melkgeitenbedrijven en drie melkschapenbedrijven officieel besmet met Q-koorts.

Door de vrijverklaring kan het waarschuwingsbord dat op besmette Q-koortsbedrijven staat worden verwijderd. Verder heeft het geen directe gevolgen voor de bedrijfsvoering. Het levenslange fokverbod dat de dieren kregen, met uitzondering van lammeren die op of na 1 juli 2009 zijn geboren, blijft van kracht.

Voor vrije bedrijven geldt ook geen bezoekersverbod. Daarnaast mag de mest van vrije bedrijven na 90 dagen afgedekt te zijn opgeslagen worden afgevoerd. Bij besmette bedrijven mag de stal niet worden uitgemest binnen 30 dagen na de aflammerperiode. Daarna moet de mest 150 dagen afgedekt worden opgeslagen voor afvoer.

Of registreer je om te kunnen reageren.