Rundveehouderij

Nieuws 222 x bekeken 8 reacties

Duijzer: melkveehouderij zal beheerst groeien

Assen - De Nederlandse melkveehouderij zal en moet de komende jaren beheerst groeien. Dit zei Dirk Duijzer, directeur food and agri van de Rabobank.

Voor de komst van veel megabedrijven is hij niet bang. Niet zozeer omdat de burger het niet wil, maar een sprongsgewijze groei zoals in de laatste jaren kan niet verder gaan, meent de Rabobank. De fluctuaties in de markt en de noodzaak om daarvoor te bufferen laten een te wilde groei niet toe. Ook zullen geldverstrekkers niet meer in die mate vreemd vermogen verstrekken als in de voorbije jaren.

De zuivelmarkt zal wel blijven groeien, maar niet in een rechte lijn. Er zullen marktverstoringen en terugvallen in prijs blijven.

De beste methode om te zorgen voor een stabiele bedrijfsontwikkeling door de jaren heen, vooral ook voor jonge ondernemers, is blijven vertrouwen op de effectdempende werking van drie partners: de zuivelcoöperatie, de mengvoercoöperatie en een bank die meedenkt. Nieuwe instrumenten, zoals het afdekken van marktrisico’s op de termijnmarkt, bieden voor de Nederlandse melkveehouder geen uitkomst, stelt Duijzer.

Van het eind van de melkquotering verwacht Duijzer geen grote effecten. Niet op de bedrijfsomvang, niet op de melkproductie en niet op de grondprijzen. Ook verwacht de Rabobank niet dat er de komende jaren louter grotere melkveebedrijven zullen komen. Het blijft volgens de bank een mix van klein en groot.

Foto

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Dat denk ik ook.

 • no-profile-image

  Het mag allemaal zo wezen, maaaaar het zijn en blijven "brood etende profeten" , zegt men hier in Grunn. groeten...........

 • no-profile-image

  we zullen zien

 • no-profile-image

  De groei zal wel beperkt worden door dier rechten of dergelijke. Er wordt wel weer wat verzonnen om de groei te beperken . Kritische Lezer , Koetje Boe en alle anderen ik hans uit zuid-friesland stopt met agd . Wil iedereen bedanken voor tips over natuur gedrocht die naast mijn deur ligt. Het wens jullie het aller beste wat ons ook mag brengen. Gegroet Hans Sud-Fryslan.

 • no-profile-image

  De groei zal wel beperkt worden door dier rechten of dergelijke. Er wordt wel weer wat verzonnen om de groei te beperken . Kritische Lezer , Koetje Boe en alle anderen ik hans uit zuid-friesland stopt met agd . Wil iedereen bedanken voor tips over natuur gedrocht die naast mijn deur ligt. Het wens jullie het aller beste wat ons ook mag brengen. Gegroet Hans Sud-Fryslan.

 • no-profile-image

  De groei zal wel beperkt worden door dier rechten of dergelijke. Er wordt wel weer wat verzonnen om de groei te beperken . Kritische Lezer , Koetje Boe en alle anderen ik hans uit zuid-friesland stopt met agd . Wil iedereen bedanken voor tips over natuur gedrocht die naast mijn deur ligt. Het wens jullie het aller beste wat ons ook mag brengen. Gegroet Hans Sud-Fryslan.

 • no-profile-image

  rabo is een boeren bank ,maar ze laten de jonge boeren lekker zitten. doe wat voor de ondernemers! [ rabo betekent ruimt alle boeren op]

 • no-profile-image

  Veel sterkte Hans. Blijf knokken voor je rechten. Aan de "recht"erlijke macht in dit land heb je niets, maar misschien in Europa?

Laad alle reacties (4)

Of registreer je om te kunnen reageren.