Rundveehouderij

Nieuws 156 x bekeken

Zuivelsector van groot belang voor economie Nieuw-Zeeland

Auckland - Een florende zuivelhandel is van groot belang voor de inwoners van Nieuw-Zeeland.

Dat blijkt uit een rapport van het New Zealand Institute of Economic Research dat is opgesteld in opdracht van zuivelonderneming Fonterra en Dairy New Zealand.

De Nieuw-Zeelandse export bestaat voor 26 procent uit zuivelproducten. Als de export goed loopt resulteert dat, naast voordelen voor de melkveehouders, volgens de onderzoekers ook in voordelen voor de in totaal 4,39 miljoen inwoners. Volgens de onderzoekers moet onder meer gedacht worden aan meer werkgelegenheid en lagere rentes.

Volgens Fonterra-topman Andrew Ferrier krijgen Nieuw-Zeelanders met dit rapport een goed beeld van wat een goed lopende zuivelhandel hun indirect oplevert. Een verhoging van de melkprijs met een dollar zou resulteren in een gemiddelde loonsstijging van 270 dollar voor elke Nieuw-Zeelander. "Er is geen twijfel over mogelijk dat de zuivelsector ons uit de economische crisis heeft geholpen", aldus Ferrier.

Of registreer je om te kunnen reageren.