Rundveehouderij

Nieuws 409 x bekeken

Zes dieren besmet met brucellose op getroffen bedrijf

Brussel - Op het rundveebedrijf in Luik waar begin december een koe besmet bleek met brucellose, is de ziekte ook bij vijf andere dieren vastgesteld.

Dat meldt het Federaal Agentschap voor Veiligheid van de Voedselketen (FAVV). Buiten het bedrijf zijn nog geen besmettingen met brucellose vastgesteld.

Op 17 november werd bij een koe met een verwerping brucellose vastgesteld. Bij een tweede verwerpende koe werd op 6 december ook brucellose vastgesteld. Uit bloedonderzoek onder alle dieren van het bedrijf bleek dat ook vier stieren besmet waren met de bacterie. Alle dieren van het bedrijf worden uit voorzorg geslacht.

FAVV heeft naar aanleiding van de besmetting op het bedrijf ook twee dieren die van het bedrijf zijn afgevoerd naar bedrijven in West- en Oost-Vlaanderen uit voorzorg laten slachten. Beide dieren waren niet besmet met de ziekte.

In totaal heeft FAVV ongeveer 2650 bloedmonsters onderzocht van runderen op 150 verwante bedrijven. Het gaat hierbij om 25 bedrijven met een verhoogd risico en 125 bedrijven met een laag risico. Bij een verhoogd risico gaat het om bedrijven in de directe omgeving van het besmette bedrijf en bedrijven waar gynaecologische ingrepen door een dierenarts een bron van infectie zouden kunnen zijn. Bij het onderzoek op de 150 bedrijven zijn tot nu toe geen infecties vastgesteld.

FAVV meldt dat 15 september waarschijnlijk de begindatum van de infectie is. Het onderzoek naar de oorsprong van de infectie loopt nog.

Of registreer je om te kunnen reageren.