Rundveehouderij

Nieuws 210 x bekeken

Verberne: Commissie Van Dijk onderschat aantal vals positieve Q-koortspatiënten

Sint Michielsgestel – De Commissie-Van Dijk onderschat het aantal vals-positieve gevallen van Q-koorts bij mensen. Dat zegt oud-dierenarts Rogier Verberne in reactie op het onderzoek van de commissie naar de bestrijding van Q-koorts.

Verberne heeft als dierenarts ook een analyse gemaakt over de aanpak van Q-koorts.

”De schatting van 10 tot 30 procent vals-positieve diagnoses is ver beneden de werkelijkheid”, zegt Verberne. Hij schat in dat bij ruim 90 procent vand alle 4000 officiële gevallen van Q-koorts fouten zijn gemaakt bij de diagnostiek.

Verberne baseert zich op een recente evaluatie van diagnostiek door grote ziekenhuislaboratoria. ”De diagnostiek van Q-koorts blijkt tot nu toe een rommeltje. Elk laboratorium heeft zijn eigen testen en hanteert daarbij eigen criteria voor een positieve uitslag”, zegt Verberne. ”Ziekenhuizen hebben vervolgens afgesproken dat de diagnose acute Q-koorts alleen gesteld mag worden op basis van meervoudige serologie. Diagnose van Q-koorts zonder tweede bloedmonster op antistoffen is dus niet mogelijk”, legt de dierenarts uit. Volgens Verberne is de Commissie-Van Dijk hieraan voorbij gegaan.

Of registreer je om te kunnen reageren.