Rundveehouderij

Nieuws 361 x bekeken 3 reacties

'Veel maiskuilen boven toxinenorm'

Erp – Pakweg 20 procent tot een kwart van de maiskuilen bevat dit jaar te veel schadelijke toxines. Dat meldt veevoerfabrikant Fransen Gerrits op basis van eigen monsternames.

De toxines zijn doorgaans niet schadelijk voor koeien dankzij de beschermende functie van de pens. Ze worden uitgescheiden en komen niet in de melk terecht. Maar koeien waarbij de pens in onbalans is, kunnen er wel last van krijgen, aldus Wiljan Smits van Fransen Gerrits. Dat kan zich uiten in dikke hakken, verminderde productie en verminderde vruchtbaarheid, en ook lusteloosheid en pensverzuring.

De toxines zijn het gevolg van schimmels die tijdens het groeiseizoen op de mais zijn ontstaan. Wanneer de mais wordt ingekuild, gaat de schimmel dood, maar de toxines blijven bestaan. Koeien vreten ze ongemerkt op. Smits: ”Het zijn niet de gewone schimmelplekken die je soms in de kuil ziet. Die kunnen ook toxines vormen, maar die schimmelplekken kun je eenvoudig wegscheppen. Deze toxines zijn al op het veld gevormd, ze zijn niet zichtbaar en hebben ook geen effect op de voeropname.”

De Brabantse veevoerfabrikant heeft een melkveebrok ontwikkeld dat de eventuele negatieve effecten van de toxines tegengaat.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    slim commercieel

  • no-profile-image

    Waardoor onstonden de schimmels en toxines?

  • no-profile-image

    Het is niet plezierig als je teveel toxines hebt. Hier word nog vrij licht over gedacht,

Of registreer je om te kunnen reageren.