Rundveehouderij

Nieuws 144 x bekeken 1 reactie

USDA voorziet flink lagere zuivelprijzen in VS

Washington – De gemiddelde melkprijs die boeren in de Verenigde Staten beuren, zal in het eerste kwartaal van 2011 ongeveer 9 procent lager liggen dan in het laatste kwartaal van 2010.

Dit meldt het Amerikaanse ministerie van landbouw USDA in de jongste prognose voor de zuivelsector.

In het laatste kwartaal van 2010 bedroeg de gemiddelde melkprijs bijna € 29,35 per 100 kilo. In het eerste kwartaal van het nieuwe jaar zal die naar schatting dalen naar € 26,61 per 100 kilo. In de kwartalen daarna blijft die volgens de jongste voorspelling licht dalen.

De gemiddelde melkprijs over heel 2010 komt volgens deze voorspelling uit op ruim € 27,00 per 100 kilo. Daarmee heeft de Amerikaanse melkveehouderij zich ook aardig goed hersteld van de crisis in het jaar ervoor. Toen werd een gemiddelde melkprijs betaald van slechts € 21,32 per 100 kilo.

Behalve de melkprijs stijgt de totale melkproductie in het komende kwartaal naar schatting ook. Toch lijkt deze productiestijging met slechts 2 procent veel kleiner dan ook grond van de verwachte melkprijsdaling gerechtvaardigd lijkt. Wereldwijd bestaat er een goede vraag naar zuivelproducten en aanwijzingen voor een sterke terugval zijn er momenteel niet.

De Amerikaanse prijsverwachtingen zijn daarom opvallend en niet in lijn met de nu heersende verwachtingen in de Europese Unie en Oceanië. In de EU zijn de verwachtingen vooralsnog vrij positief. Ook in Nieuw-Zeeland wordt nog uitgegaan van blijvend goede prijzen.
De melkproductie over heel 2011 zal naar verwachting van de USDA eveneens beperkt stijgen, van 87,45 miljard naar 88,76 miljard kilo.

In lijn met de prijzen voor boerderijmelk voorziet de USDA ook een daling van de prijzen voor kaas, boter en weipoeder. Deze is echter wel beperkter dan de prijsdaling voor boerderijmelk. De grootste prijsdalingen worden voorzien bij de kazen en boter. Consumptiemelk blijft vrijwel stabiel in prijs.

Eén reactie

  • no-profile-image

    koffiedik kijken

Of registreer je om te kunnen reageren.