Rundveehouderij

Nieuws 205 x bekeken

Schothorst introduceert methaanemissie-getal

Lelystad - Schothorst Feed Research geeft in haar nieuwe veevoedertabel waarden voor individuele grondstoffen voor hun bijdrage aan methaanemissie.

Deze gegevens komen beschikbaar voor alle klanten van de Schothorst. Daardoor krijgt volgens het onderzoekscentrum het overgrote deel van de Nederlandse mengvoederindustrie de mogelijkheid haar afnemers te adviseren over het gebruik van mengvoeders en melkveevoeders die leiden tot een reductie van methaanemissie. Rundvee in Nederland draagt in de vorm van methaan voor ongeveer 3 procent bij aan de emissie van broeikasgassen.

Het systeem geeft een voorspelling van de methaanproductie op basis van de aard en snelheid van de fermentatie in de pens en de dikke darm van de organische stof in het rantsoen. Het aanpassen van de rantsoenen op basis van een minimale methaanproductie leidt volgens Wilfried Van Straalen, hoofd van het rundvee-onderzoek, niet alleen tot een reductie van de methaanemissie, maar ook tot een betere energiebenutting door de koe. Methaanemissie is volgens de onderzoeker in feite energieverlies en dus is een beperking van de emissie voor veehouders ook economisch interessant.

Of registreer je om te kunnen reageren.