Rundveehouderij

Nieuws 179 x bekeken

Rabobank verwacht lichte druk op zuivelprijzen in 2011

Kampen - De Rabobank verwacht dat de zuivelprijzen in 2011 licht onder druk komen te staan.

"We verwachten geen dikke plus op de melkprijs van dit jaar," dat zegt sectormanager melkveehouderij Hans de Bie van de Rabobank. De melkprijs komt dit jaar volgens hem uit op zo’n 34 cent per kilo.
"Mondiaal gezien ligt de productie op het moment 0,4 procent hoger dan vorig jaar. Deze stijging kan gezien worden als een reactie op de gestegen zuivelprijzen."

Vooral de toegenomen vraag vanuit Rusland en China hebben de zuivelmarkt volgens de sectormanager in 2010 flink vooruit geholpen. De Rabobank verwacht dat ook in de komende jaren de vraag naar melkpoeder vanuit China groot zal zijn. Opvallend is daarnaast volgens De Bie de gestegen vraag naar boter vanuit India. Duidelijk is dat de groei voor een groot deel uit Zuid-Oost Azië gaat komen.

De vraag naar zuivelproducten is dit jaar met bijna 2 procent gestegen. Dat is een flinke verbetering ten opzichte van 2008 en 2009 toen de groei onder de 1 procent uitkwam. "We verwachten dat, als de economie zich normaal ontwikkelt, vanaf 2012 weer sprake is van een jaarlijkse groei van 2,5 procent."

De landen waarin tegen lage kosten melk wordt geproduceerd zoals Nieuw-Zeeland en Argentinië kunnen volgens De Bie niet alleen aan deze vraag voldoen. "De vooruitzichten voor de Europese, en daarmee ook de Nederlandse, melkveehouders zijn dan ook goed."

Of registreer je om te kunnen reageren.