Rundveehouderij

Nieuws 390 x bekeken

Oestrogeen in drinkwater ligt niet aan de pil

Washington - Vruchtbaarheidsproblemen bij het vee zijn in Nederland wel eens toegeschreven aan het gebruik van de anti-conceptiepil.

In het oppervlaktewater zouden via het riool zoveel oestrogenen terecht komen, dat koeien die slootwater drinken, daarvan onvruchtbaar zouden kunnen worden.
Amerikaans onderzoek zet nu grote vraagtekens bij die aanname. In het wetenschappelijk tijdschrift Environmental Science & Technology kijken onderzoekers Amber Wise, Kacie O’Brien en Tracey Woodruff naar het gehalte aan oestrogenen in Amerikaans drinkwater. Zij concluderen dat niet de pil de belangrijkste bron is, maar dat er andere bronnen zijn voor de oestrogeen-gehalten in oppervlaktewater.

Natuurlijke oestrogenen in soja, zuivelproducten en dierlijke mest zijn vaker de bron van de oestrogenen in het water. Daarnaast scheiden alle mensen hormonen af via de urine, niet alleen vrouwen die de pil gebruiken.

Of registreer je om te kunnen reageren.