Rundveehouderij

Nieuws 170 x bekeken

Nederland pleit opnieuw voor zachte landing zuivel

Brussel – Staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) heeft maandag op de EU-landbouwraad opnieuw gepleit voor een geleidelijke overgang naar het quotumloze tijdperk, na 2015.

Bleker noemde drie mogelijkheden voor een ’zachte landing’ voor Nederlandse melkveehouders: een verruiming van het quotum; een verlaging van de superheffing; en het naar voren halen van de afgesproken toekomstige quotumverruiming (’frontloading’).

”Nederlandse inzet is dat we af willen van het betalen van superheffing. Dat is gewoon zonde geld”, aldus de woordvoerder van Bleker. Verevening van quota tussen de lidstaten werd door de staatssecretaris overigens niet genoemd, antwoordde de woordvoerder desgevraagd.
Blekers pleidooi kreeg steun van Denemarken, dat met Nederland het quotum overschrijdt, alsmede van Ierland en Luxemburg. De laatste twee landen wisten hun melkproductie het afgelopen jaar flink op te schroeven.

EU-landbouwcommissaris Dacian Ciolos lichtte maandag de plannen van de Commissie voor een hervorming van het zuivelbeleid toe aan de EU-landbouwministers. Ciolos noemde een zachte landing voor Nederlandse en Deense melkveehouders eerder moeilijk haalbaar, gezien de verhoudingen in de raad.

Medio volgend jaar zou er een politiek akkoord moeten liggen over het toekomstige Europese zuivelbeleid.

1267717

Of registreer je om te kunnen reageren.