Rundveehouderij

Nieuws 425 x bekeken 1 reactie

Melkproductie deelnemers voercentrum gestegen

Leeuwarden - De melkproductie van de zes deelnemers aan het Voercentrum is de afgelopen maanden gestegen. Dat meldt het Voercentrum op basis van de eerste resultaten.

Na de introductie van het eerste Voercentrum afgelopen voorjaar voor Friese melkveehouders is er inmiddels 4 maanden ervaring opgedaan met dit concept. Op een centrale plaats worden de ruwvoeders opgeslagen en ingekuild. Vervolgens wordt het met een op maat gemaakt rantsoen weer bij de deelnemende veehouders aangeleverd. Hiermee wordt volgens Voercentrum door de veehouders bespaard op arbeid, mechanisatie en kuilverliezen.

Het voercentrum spreekt daarnaast over een opmerkelijke verbetering van de melkproductie. Bij alle deelnemers, zowel op zand als klei, zou er de afgelopen maanden sprake zijn van een verhoging van de melkopbrengsten in kilo’s en gehaltes.

Met een huidige kostprijs tussen de 15 cent per kilo drogestof (veehouders met melkrobot) en 16,7 cent per kilo drogestof (veehouders met een tmr-rantsoen) is het complete mengvoer (inclusief werkzaamheden) prijstechnisch gezien volgens het Voercentrum interessant. Dit komt volgens de organisatie met name door de hoge voerefficiëntie (benutting van voer voor productie van melk). Bij de deelnemers van het voercentrum schommelt deze rond de 1,4.
Hiermee komt de kostprijs per liter melk bij de deelnemers op circa 11,9 cent te liggen. Dit is inclusief ruwvoer. Het geleverde ruwvoer zit afhankelijk van de veebezetting tussen de 3,5 en 6 cent per liter melk. De voerkosten inclusief mechanisatie en opslag komen dan netto tussen de 6 en 8,5 cent per liter melk.

Eén reactie

  • no-profile-image

    Ik ben benieuwd hoe het gaat als de eerste en tweede snede op zijn.. De cijfers in dit bericht zullen wel kloppen. Maar ik ben er niet van overtuigd dat ze bij het voercentrum goedkoper kunnen dan conventioneel thuis op de kuilplaat. Daarnaast zegt een verbeterde melkproductie mij niet zo veel. Wat er verandert is in het rantsoen t.o.v. vorig jaar vind ik veel interesanter!
    Vanuit Camden

Of registreer je om te kunnen reageren.