Rundveehouderij

Nieuws 258 x bekeken

Meer oog veehouderij voor rendement en sparen

Arnhem - Er is meer dan ‘kostprijs denken’, anticipeer op veranderingen en vorm buffers.

Dat kan de veehouderij leren van ondernemers in andere sectoren met grillige markten, zo bleek op het vierde Boerderij Melkvee100plus congres in Arnhem.

De tuinbouw is vooral gericht op omzetgroei en verlagen van de kostprijs. Door de economische crisis leden tuinders miljoenenverliezen. Waar anderen failliet gingen, kreeg glastuinder Eric Moor wel financiering van de bank. Belangrijke punten om in een schommelende markt te overleven zijn volgens hem de cijfers goed op orde te hebben en een heldere toekomstvisie volgen. Inmiddels heeft hij een groter financieel buffer gevormd en richt hij zich met een aantal collega’s op het aanboren van nieuwe afzetmarkten. Hij houdt melkveehouders voor om niet te klagen dat de markt in 2015 verandert, maar er nu al op in te spelen. "Degene die het best kan omgaan met verandering overleeft. Je moet niet hard werken, maar slim werken.”

De afzet in de melkveehouderij is goed geregeld. Tuinders zijn jaloers op de coöperatieve afzetstructuur van de zuivel. Die gaat volgens VNO-NCW-voorzitter Bernard Wientjes de sector nog veel meer voordeel brengen. Hij verwacht dat zuivelproducenten als FrieslandCampina de komende jaren sterk zullen groeien. "In een liberaliserende markt heb je niet alleen meer concurrenten, maar ook nieuwe afzetkansen. Wanneer de grenzen van landen als Japan en Korea open, biedt dat grote kansen.”

Melkveehouders zullen in de toekomst veel rationeler naar hun bedrijfsvoering kijken, verwacht LTO-vakgroepvoorzitter Rundveehouderij Siem-Jan Schenk. "Als verleasen goedkoper is, waarom zou je de laatste liters van je quotum dan nog zelfmelken?” Investeringen zijn volgens hem nu nog wel eens te veel geleid door hoeveel een boer kan lenen en niet door het rendement dat die investering voortbrengt.

Investeren in grond heeft niet direct het hoogste rendement. Pluimvee- en melkveehouder Ronny Graat is ervan overtuigd dat extensieve melkveehouders meer rendement draaien als ze intensiveren. Zelf heeft hij een deel van zijn grond daarom verhuurd. Toch is grond verkopen is ook bij een rationeel denkende boer niet snel aan de orde. Veehouders koesteren hun grond. En dat is niet altijd verkeerd. Veehouder en bankbestuurder Albert van Burgsteden houdt de zaal voor dat melkveehouders juist zo voordelig kunnen financieren, doordat zij grond als onderpand hebben. "Als je een melkveebedrijf moet financieren op het rendement, zal je zeker 2 tot 3 procent meer rente moeten betalen.”

1267717

Of registreer je om te kunnen reageren.