Rundveehouderij

Nieuws 195 x bekeken 3 reacties

LTO verwacht een harde landing na EU-rapport

Den Haag – LTO voorspelt een schoksgewijze overgang voor melkveehouders bij de afschaffing van de quotering in 2015. Donderdag bevestigde de Europese Commissie haar eerder ingenomen standpunt geen aanvullende maatregelen te treffen om een zachte landing te garanderen.

Volgens Eurocommissaris Dacian Ciolos zijn bijna alle lidstaten goed op weg naar een geruisloze verdwijning van het melkquotum. Hoewel hij erkent dat in Nederland en Denemarken de situatie anders is, ziet hij geen mogelijkheden voor hen specifieke voorzieningen te treffen. LTO gaat daarom een lobbycampagne met collega-organisatie uit verschillende landen op touw zetten.

In een debat met de Tweede Kamer een dag eerder liet staatssecretaris Henk Bleker (landbouw) doorschemeren dergelijke initiatieven weinig kans te geven. Volgens hem is het huidige pakket van flankerend beleid resultaat van stevige onderhandelingen waaraan ook Nederland zich heeft geconformeerd. Pogingen tot aanpassingen kunnen ertoe leiden dat alle gemaakte afspraken op de helling komen te staan.

Ciolos presenteerde donderdag ook zijn voorstel om het melkveehouders die niet lid zijn van een coöperatie gemakkelijker te maken hun krachten te bundelen. Zij kunnen straks, als het aan de Commissie ligt, samen contracten sluiten met afnemers over onder meer prijs en volume. Coöperaties zijn daarvan vrijgesteld.

Bleker zegt in een reactie blij te zijn met die laatste bepaling. Hetzelfde geldt voor LTO. De staatssecretaris moet nog bezien of de plannen van de Commissie niet een te grote inbreuk zijn op bestaande mededingingsregels.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Laat een ding vooral duidelijk zijn en laat er geen enkele liter meer melk produceren dan toegestaan. Elke liter meer is er een te veel en laat de melk prijs met sprongen dalen. Degene die toch gebouwd hebben moeten maar rechten bijkopen en zeker geen gratis quotum geven.

 • no-profile-image

  melkveehouder .

  Mij bekruipt het gevoel dat de nieuwe opzet van Agd ook een harde landing tegemoet kan zien. Dat er geld in het laatje moet komen begrijp ik wel, maar ik ben toch bang dat er hiermee een einde komt aan een agrarisch forum waarmee een ieder, van boer tot kamerlid, zijn voordeel kon doen.

 • no-profile-image

  Die zachte landing doen we ons zelf aan als melkveehouders, geen gejank aub

Of registreer je om te kunnen reageren.