Rundveehouderij

Nieuws 178 x bekeken 2 reacties

Grote verschillen in energiegebruik melkveehouders

Deventer - De verschillen in energiegebruik tussen melkveebedrijven zijn groot. Dat blijkt uit energiescans die DLV Rundvee Advies het afgelopen jaar op ruim zestig bedrijven in de provincie Overijssel heeft uitgevoerd.

Het energieverbruik per dier verschilt aanzienlijk tussen de bedrijven als gevolg van de automatiseringsgraad en andere apparatuur op de bedrijven. Daarnaast leidt verouderde apparatuur tot extra stroom- of gasverbruik.

Volgens DLV zijn op een aanzienlijk aantal bedrijven al energiebesparende maatregelen genomen zoals warmteterugwinning, voorkoeling en frequentieregelaars. De gemiddelde terugverdientijd van de energiebesparende maatregelen ligt op 5 tot 9 jaar, met een jaarlijkse kostenbesparing van 200 tot 800 euro. Door de energiebesparende maatregelen, die de deelnemende bedrijven tot nu toe hebben genomen, wordt er volgens DLV 5 procent minder aan CO2 uitgestoten.

De bezochte ondernemers staan open voor duurzame energieproductie. De meeste ondernemers gaven de voorkeur aan zonnepanelen.

Laatste reacties

  • no-profile-image

    Het zou zo leuk zijn als er ook gezegd was wat het verschil per kg melkquotum / geleverde melk, met een kleine uitleg van het bedrijf of bedrijfsomstandigheden. Daar kunnen we ons aan spiegelen en kijken of er reden is om over verbeteringen te denken.

  • no-profile-image

    Het zou zo leuk zijn als er ook gezegd was wat het verschil per kg melkquotum / geleverde melk, met een kleine uitleg van het bedrijf of bedrijfsomstandigheden. Daar kunnen we ons aan spiegelen en kijken of er reden is om over verbeteringen te denken.

Of registreer je om te kunnen reageren.