Rundveehouderij

Nieuws 237 x bekeken

Europese bescherming boerenkaas op de helling

Den Haag – De Europese bescherming voor boerenkaas dreigt in 2018 te vervallen, als de huidige voorstellen van de Europese Commissie doorgang vinden.

Dat vreest het ministerie van Economische Zaken, Landbouw en Innovatie (ELI). Boerenkaas geldt nu binnen de Europese Unie als Gegarandeerde Traditionele Specialiteit (GTS).

De Europese Commissie heeft voorgesteld de criteria voor het GTS-keurmerk aan te scherpen; de producten zouden dan minimaal één ingrediënt moeten bevatten, dat is beschermd als Beschermde Oorsprongsbenaming (BOB) of Beschermde geografische aanduiding (BGA).

Bij boerenkaas is dat niet het geval. De aanscherping voor de regels zou ook betekenen dat enkele producten waarvoor Nederland een GTS-keurmerk heeft aangevraagd, daar niet meer voor in aanmerking komen: Hollandse Nieuwe, basterdsuiker en de Zeeuwse Mossel, aldus een ELI-woordvoerder.

Om deze redenen zal staatssecretaris Henk Bleker (ELI) zich op de komende landbouwraad van 13 december uitspreken tegen de wijzigingsvoorstellen. Bleker wil ook dat meer de relatie wordt gelegd met voedselveiligheid, duurzaamheid en gezondheid.

Overigens verwacht ELI nog deze week nadere voorstellen van de Commissie over de kwaliteit van landbouwproducten.

Boerenkaas is sinds 2007 erkend als GTS. Boeren die zelf kaas maken kunnen het keurmerk voeren als ze daarbij voor minimaal de helft (rauwe) melk van het eigen bedrijf gebruiken. Er zijn in Nederland ongeveer 300 zogeheten zelfzuivelaars.

De Bond van Boerderij-zuivelbereiders kon gisteren nog geen reactie geven op het voornemen van de Commissie.

Of registreer je om te kunnen reageren.