Rundveehouderij

Nieuws 245 x bekeken 5 reacties

Boerenbond wil schaderegeling Campina-leveranciers

Leuven - De Boerenbond dringt bij Campina aan op een schaderegeling voor haar Belgische leveranciers.

Bij een 150-tal melkveehouders werd afgelopen dagen door het barre winterweer de melk niet opgehaald. De zuivelverwerker heeft haar leveranciers aangeraden de melk te laten weglopen, maar wil de veehouders niet schadeloos stellen.

Volgens de Boerenbond had blijkbaar alleen Campina problemen bij het ophalen van de melk over een zeer uitgestrekte regio van Diksmuide tot Brecht. Dat concludeert de bond vanwege het feit dat andere zuiververwerkers er wel in zijn geslaagd om de melk op te halen. Het is voor de Boerenbond onbegrijpelijk dat Campina zich beroept op overmacht. Niet alleen overmatige sneeuwval maar ook krapte in de logistieke organisatie zouden oorzaak van het probleem zijn.

Volgens de belangenorganisatie komt de zuivelonderneming zijn afspraken ten opzichte van haar melkleveranciers niet na, waardoor er geen dekking is via verzekeringen. Als Campina niet met de leveranciers in overleg treedt over een schaderegeling zal de Boerenbond de boeren voorstellen om een gezamenlijk schadedossier tegen Campina in te dienen. Individuele melkveehouders mogen volgens de Boerenbond geenszins opdraaien voor de schade die een gevolg zou zijn van een intern organisatieprobleem.

Laatste reacties

 • no-profile-image

  boeren zijn altijd de pisang

 • no-profile-image

  jamie

  wij schuiven altijd netjes aan en strooien altijd zout, het is dan ok nog nooit gebeurt dat de melkwagen de melk niet op kwam halen

 • no-profile-image

  Boertje

  Ten tijde van de melkacties was er wel geld om melk te vergoeden van leden waar ZO GENAAMD de melk niet opgehaald kon worden.
  Bovendien was er geld om een knokploeg te betalen die als stakingsbreker dienst moest doen.
  SCHANDE.

 • no-profile-image

  Campina heeft toch een ophaalplicht.

 • no-profile-image

  Er zijn boeren die na het buitenland verhuist zijn. Ze hadden het vroegtijdig in vertrouwen mede gedeeld aan Campina. Ook dat de melk daar opgehaalt werd door een ander melkfabriek en dat dit daar gewoon doorging met die fabriek.Maar toen ze erachter kwamen dat ze geen poging hadden genomen om optijd bij betrokkenen op een fatsoenlijke manier het lid te behouden. Ze hebben alles geprobeerd om veel boete op te eisen van de gemiste melk. Die melk miste ze waarschijnlijk in werkelijk nog eens niet. Het melkquotum is in Nederland verkocht, dus daar ook volgemolken.
  Door dit gebeuren lag Campina meteen buiten. Een fatsoenlijke organisatie flikt zoiets niet.

Laad alle reacties (1)

Of registreer je om te kunnen reageren.