Rundveehouderij

Nieuws 312 x bekeken

Arla Foods lijft Noord-Duitse zuivelconcurrent Hansa-Milch in

Aarhus/Upahl- Arla Foods is van plan de regionale Duitse zuivelconcurrent Hansa-Milch over te nemen. Dat hebben de partners vrijdagmiddag naar buiten gebracht.

Als alles volgens de opzet van de twee ondernemingsbesturen verloopt is de overname, die formeel het karakter heeft van een fusie, in de loop van het komende vroege voorjaar een feit en is deze bovendien effectief met terugwerkende kracht per 1 januari 2011. Voor het Deens/Zweedse Arla is de inlijving van Hansa-Milch een belangrijke schakel in de pogingen om greep te krijgen op de Duitse markt. De Bondsrepubliek heeft in de bedrijfsstrategie van Arla al enige tijd de status van thuismarkt op lijn met de markten in Scandinavië, Groot-Brittannië en Nederland.

Hansa-Milch is een Duitse coöperatie met 670 leveranciers en twee fabrieken met bij elkaar een verwerkingscapaciteit voor 660 miljoen kilo melk in Upahl en Karstädt in Meckelenburg-Voorpommeren. “Een fusie met Hansa-Milch betekent dat we onze huidige afzet van kaas in Duitsland kunnen aanvullen met verswaren. Samen worden we een attractieve partner voor de Duitse supermarkten,” licht Arla-directietopman Peder Tuborgh toe.

Hansa-Milch maakt hoofdzakelijk consumptiemelk, roomproducten en yoghurt, zowel onder het eigen merk Hansano als de huismerken van de grootgrutters. Arla en Hansa-Milch onderhielden reeds een geruim aantal jaren een relatie in het kader waarvan het Duitse bedrijf biologische melk afnam van de Scandinaviërs.

De plannen worden nu ter goedkeuring voorgelegd aan resp. de leden/leveranciers van Hansa-Milch en de ledenvertegenwoordiging van Arla. De eigenlijke besluitvorming vindt in beide gevallen plaats op 2 maart. Bij aanvaarding wordt Hansa-Milch lid van de Arla-coöperatie met één afgevaardigde in het bestuur en vijf afgevaardigden in de ledenraad. De melk van de Hansa-leveranciers zal worden afgerekend op basis van het in Arla geldende niveau en aan de hand van het daar geldende berekeningsmodel. Hansa-Milch zal de uit te betalen prijs vervolgens omrekenen naar het eigen model.

Foto

Of registreer je om te kunnen reageren.