Rundveehouderij

Nieuws 484 x bekeken 7 reacties

Advies Campina: laat melk weglopen

Aalter – Zuivelverwerker FrieslandCampina heeft maandag honderdvijftig leveranciers in België geadviseerd om de melkmalen die ze na het weekeinde in de tank hadden zitten, te laten weglopen.

Vanwege de sneeuwoverlast is het ophaalschema van Campina in België zondag enorm uitgelopen. Tientallen boeren konden niet worden bereikt. FrieslandCampina wilde niet op maandag proberen die achterstand weg te werken, aldus een woordvoerder. ”Dan dicht je het ene gat met het andere.” Honderdvijftig boeren zijn daarom gebeld met het advies om de melk te laten weglopen.

Het Vlaamse Algemeen Boeren Syndicaat (ABS) vindt dat Campina de leveranciers letterlijk in de kou laat staan. De zuivelonderneming zou de boeren voor de verloren melk moeten vergoeden, meent secretaris van de boerenorganisatie Guy Depraetere.

Volgens Campina is er echter geen schaderegeling in dergelijke gevallen. De zuivelcoöperatie beroept zich op overmacht. Een aantal snelwegen in Wallonië was zelfs afgesloten voor vrachtverkeer en ook de binnenwegen en de erven zijn niet of nauwelijks begaanbaar, aldus de woordvoerder. Dat levert enorme vertragingen op in het ophaalschema. Hij kan ook niet zeggen of dat snel zal verbeteren. ”We doen enorm ons best, maar we zijn afhankelijk van het weer en de situatie op de wegen in België.”

Laatste reacties

 • no-profile-image

  Melkveehoudertje

  Ik vind dit erg slecht van Campina!! Deze boeren hadden hun erf misschien wel brandschoon, en dan moeten ze de melk weg laten lopen zonder financieéle compensatie!! Belachelijk, ik ben blij dat ik niet aan deze coop de melk lever!! Ik wens deze boeren succes met hun strijd voor compensatie, want dit is niet een normaal risico voor deze bedrijven, hun coop moet er maar voor zorgen dat ze meer materiaal achter de hand hebben om alle melk op te kunnen halen!!

 • no-profile-image

  helemaal mee eens mekveehoudertje.
  volgens mij heeft de coöperatie een afnameplicht en moeten ze de melk gewoon afnemen danwel vergoeden als ze niet in staat zijn de melk op te halen, het is toch de coöperatie die in gebreke blijft?. gedupeerden ga je geld halen en succes daarbij!

 • no-profile-image

  Ik wens je veel succes! Natuurlijk hebben ze afname plicht, maar zo leer je ze kennen. Ze doen gewoon wat hun het beste uitkomt. Ze zijn er niet voor de boeren maar de boeren zijn er voor de cooperatie! een fatsoenlijkeorgniesatie werkt het netjes af! de winst en het verlies draag je samen! Je moet maar overwegen om naar ee nander tegaan, als ze je nu in de steek laten! Mischien leren ze er van!

 • no-profile-image

  henk hartog

  mooi laten betalen door de capina we leven niet in de
  middeleeuwen! succes er mee.

 • no-profile-image

  slobber

  Belachelijk van Campina.......gauw weggaan bij die oplichters.

 • no-profile-image

  komt misschien niet slecht uit met de naderende quotumoverschreiding

 • no-profile-image

  Dit zou een voerfabriek eens moeten durven te zeggen we komen niet want er ligt teveel sneeuw moet je eens kijken wat zij allemaal doen om de silo toch te bevoorrraden nee dan is campina weer arrogantie ten top

Laad alle reacties (3)

Of registreer je om te kunnen reageren.