inspiratiedag jongveeopfok

Oost: 08 februari 2018 De Radstake, Heelweg
Zuid: 22 februari 2018 De Til, Giessenburg

inspiratiedag jongveeopfok

Praktische tips voor gezonde kalveren en tijdig afkalven

 

Sprekers

ron van den aakster Ron van den Aakster
Dierenarts, Dierenartsenpraktijk Zutphen-Laren

Mijn naam is Ron van den Aakster. Geboren en getogen in Den Helder. Na mijn afstuderen in 1996 ben ik gelijk aan de slag gegaan en inmiddels ben ik mede-eigenaar van een dierenartsenpraktijk in Oost Nederland. De praktijk is gevestigd in het prachtige Laren (dicht bij Deventer). Een mooi en landelijk gebied waar veel topfokkers van Nederland een melkveebedrijf hebben. Voor mij een genot om voor te kunnen en mogen werken.

Direct na de middelbare school ben ik gaan studeren aan de Hoge Landbouw School in Groningen. Ik heb dat met veel inzet de goede en plezierige kanten van het studentenleven ontdekt en leren waarderen. Vier jaar later (juni 1988) studeerde ik af en moest ik in dienst. Dat was toen nog verplicht. Gelukkig werd in ingeloot voor Diergeneeskunde en kon ik in 1989 naar Utrecht om dierenarts te worden. In 1996 was het zover: ik haalde mijn diploma!

Ik heb een brede belangstelling voor de diergeneeskunde. Zowel de chirurgische als de consultatieve kant (visites rijden) vind ik leuk om te doen. Met name die afwisseling is aantrekkelijk. Bovendien zie je dan ook nog eens de resultaten van datgene je in grote lijnen met de veehouders tijdens de bedrijfsbezoeken  zoal bespreekt (dierziektebestrijding, management, voeding, etc. ).

Jarenlang heb ik op regelmatige basis mijn vaardigheden op het gebied van bedrijfsadvisering getraind in een groep dierenartsen die een melkveebedrijf bezochten en alles op het bedrijf onder een loep legden. Dat was heel leerzaam. Door mijn deelname aan onder andere deze groep dierenartsen ben ik 8-9 jaar geleden gevraagd om een bijdrage te leveren aan het kwaliteitslabel van CONO (Caring Dairy programma) en het mede ontwikkelen van het inmiddels landelijk bekende Koe Kompas. Alle veehouders moesten drie workshops per jaar volgen. Een groot deel van die workshop heb ik samen met drie collega’s verzorgd. 

Samen met zo’n 35 andere collega’s ben ik lid van de Veterinaire Kenniscoöperatie Veerkracht. Tijdens onze wetenschappelijke bijeenkomsten heb ik vanaf 2011 kennisgemaakt met het vakgebied epigenetica. Inmiddels zijn we een flink aantal jaren verder en is er heel veel kennis omtrent dit onderwerp vergaard. Al van meet af aan ben ik zeer geïnteresseerd geraakt in dit vakgebied. Inmiddels maakt het onderwerp wekelijks onderdeel uit van de gesprekken die ik met mijn veehouders voer. 

   
siert-jan boersema

Siert-Jan Boersma
De Jongveecoach

Geboren op het Groninger platteland en al tijdens mijn jeugd niet weg te slaan van het melkveebedrijf. Na 9 jaar werkzaam te zijn geweest als rundveedierenarts bij Van Stad tot Wad dierenartsen in Loppersum, verhuisd naar Noord-Holland en dierenarts bij Dierenkliniek De Rijp.

De kalfjes en jongvee waren altijd iets speciaals voor mij. Niet alleen omdat ik blij werd van springende kalveren door het hok, maar ook fascinerend om een jong kalfje uiteindelijk in een mooie melkvaars te zien opgroeien. 

Tijdens de studie diergeneeskunde deed ik een Masters over het structurele begeleiding van jongvee-opfok op melkveebedrijven; het stellen van doelen en streven naar continue verbetering. Met de Jongveecoach is ons doel heel simpel: minder sterfte, betere groei en betere gezondheid. Dansende kalveren en duurzame vaarzen die goed produceren en lang productief leven mee kunnen; daar worden we toch allemaal blij van?!

 

 

aagje kramer

Aagje Boersema-Kramer
De Jongveecoach 

Na mijn afstuderen heb ik als rundveedierenarts gewerkt in Colorado Amerika, waarna ik 6 jaar als rundveedierenarts Beilen gewerkt heb. Naast de werkzaamheden voor de jongveecoach, werk ik tegenwoordig in Castricum bij Dierenartsenpraktijk IJmond-Noord. 

De interesse voor jongvee is ontstaan als klein meisje op het ouderlijk melkveebedrijf, met de kalveren naar de kalveren keuring, en heeft zich in de loop der jaren steeds verder ontwikkeld.

Binnen de praktijk ligt naast de dagelijkse werkzaamheden mijn interesse bij de jongveeopfok in de vorm van advisering, projecten en het geven van lezingen. Hoe zijn we in staat om dat vaarskalf uit te laten groeien tot een gezonde goed producerende vaars en hoe houden we haar in deze vorm zo lang mogelijk op het bedrijf. Daar liggen de kansen en uitdagingen!

 

aanmelden


jongveecoach

Evenementen van Boerderij. Dat je 't weet.

 

Aagje Kramer

Jongveecoach