Uitgebreide kalverscan op melkveebedrijf RundveeFoto

Uitgebreide kalverscan op melkveebedrijf

Op initiatief van Kalfsupport zijn op vier bedrijven alle facetten van de kalveropfok, met nadruk op de jongste kalveren, van A tot Z doorgelicht.

Kalveren moeten ongestoord kunnen opgroeien tot gezonde koeien. In de weg daarnaartoe, met name in het vroegste traject, kunnen al verstoringen plaatsvinden. - Foto's: Anne van der Woude

Na afloop van de bedrijfsscan worden de laarzen afgespoeld en kunnen de wegwerpoveralls bij het afval.

Met de rookroef is vast te stellen hoe de ventilatie functioneert. Het is de bedoeling dat de lucht zich naar boven beweegt en niet blijft hangen of neerslaat op de kalveren.

Als een van de laatste zaken wordt een rookproef uitgevoerd.

De kalverhokken op het bedrijf van Van der Goot zijn gelukkig makkelijk toegankelijk via een poort.

Op de gang noteert een persoon alle gegevens van de kalveren. Het is natuurlijk wel belangrijk dat je weet welk monster van welk kalf is.

Op het bedrijf van Mark en Tineke van der Goot in Harich is een uitgebreide scan gemaakt van de kalveropfok. Mark werkt in maatschap met twee broers.

De luchtkwaliteit wordt vastgesteld met een draagbaar meetinstrument. Het meet de concentraties ammoniak en koolstofdioxide.

Eerst worden de zaken rondom luchtkwaliteit gemeten. Dat moet als eerste gebeuren, omdat er dan nog weinig verstoringen zijn door mensen en rondrennende kalveren. Op de foto het plaatsen van een agarschaal die de bacteriesoorten en druk moet vastleggen.

De bacteriedruk wordt gemeten op het niveau waar de kalveren zich begeven.

Er is een standaardbeoordeling over de diepte waarop kalveren zich in het stro kunnen nestelen. Ligt het dier er bovenop, of juist lekker diep weggezakt in een eigen 'microklimaatje'?

Van de oudere kalveren wordt bloed getapt uit de staart.

Bij de jongere kalveren is het makkelijker om het bloedmonster te verzamelen via de hals. Uit het bloedmonster kan het immunoglobulinegehalte gemeten worden, wat een maat is voor het succesvol overdragen van antistoffen via de biest.

Van een aantal dieren wordt ook een 'neusswab' (een monster met een wattenstaafje) genomen om eventuele infectieziekten te herleiden.

Beheer
WP Admin