Te koop: melkveebedrijf met rek in milieuvergunning RundveeFoto

Te koop: melkveebedrijf met rek in milieuvergunning

In het Drentse Tynaarlo staat een melkveebedrijf te koop. De NB-vergunning is ruim, de gebouwen prima op orde. Er is wel relatief weinig grond.

Het melken gebeurt in deze melkstal: een 2x9. Die stamt uit 2004 en is voorin de ligboxenstal geplaatst. De melktijd is 80 koeien per uur.

De verkoper investeerde in 2015 nog in een jongveestal. Die is aan de verlengde ligboxenstal (achtergrond) vastgebouwd. Hier kunnen 56 stuks jongvee en nog eens 22 melkkoeien worden gehuisvest.

De bestaande NB-vergunning is wat ruimer dan de capaciteit op het bedrijf. De milieuvergunning gaat uit van 142 melkkoeien en 102 stuks jongvee.

De verlengde ligboxenstal/jongveestal is efficiënt ingericht. De dieren staan in groepen en de looplijnen zijn erg praktisch. De verkoper kan het bedrijf in zijn eentje prima rondzetten.

Grond is de beperkende factor. Er is 33 hectare in eigendom. De helft is huiskavel. De rest beslaat 3 veldkavels binnen een straal van 1,5 kilometer. Dit is zandgrond, goede grond die veel draagkracht heeft. De verkoper huurt nu wel 18 hectare bij.

Het woonhuis is van 1999 en is erg ruim (600 m³). Het huis telt onder meer 4 slaapkamers en een eigen kantoor. Er hoort een garage bij. Voor meer informatie: makelaar AgriPlaza Makelaars, Tynaarlo (Drenthe).

Dit is het jongveegedeelte dat uit 1998 stamt.

Parallel aan de ligboxenstal/jongveestal bevindt zich een werktuigenloods/oudere jongveestal uit 1998 met capaciteit voor 36 dieren. Aan de achterkant van het erf zijn 5 bulksilo's en 3 kuilplaten.

Een overzicht van de courante en up-to-date ligboxenstal uit 1995. Deze licht ogende stal is in 2004 verlengd. Er is plek voor 110 melkkoeien. De mestkelder heeft 2.800 kuub capaciteit. Het bouwblok is overigens 1,5 hectare groot en is voor 75% benut.

In Tynaarlo (Drenthe) - op een kwartiertje van de stad Groningen - staat een melkveebedrijf met 33 hectare te koop. De vraagprijs is ¬ 2.475.000 (exclusief fosfaatrechten). Het bedrijf heeft capaciteit voor 132 melkkoeien en 92 stuks jongvee. - Foto's: Theo Brummelaar

De regio telt vooral melkveehouders, maar ook akkerbouwers. Het voordeel: de verkoper ruilt soms grond met telers uit de buurt. Er is ook een Natura 2000-gebied op vrij korte afstand. Maar dat staat de huidige, ruime Natuurberschermingswet-vergunning niet in de weg.

Beheer
WP Admin