Foto: Peter Roek RundveeFoto

Nieuwe stierenstal met veel eigen arbeid

Kees en Timothy Mangelaars bouwden een nieuwe stierenstal voor € 1.300 per plaats. Als zzp‘er in de bouw was Timothy niet bang om zelf een groot deel aan te pakken.

Bij het ontwerp van de stal stond gemakkelijk werken voorop. Ze werken allebei als zzp'er buiten de deur, dus het werk moet s morgens en s avonds gebeuren. De hellingstal is ruim en overzichtelijk opgezet, zodat controle en voeren zo efficiënt mogelijk gaan.

In 2015 zijn de eerste plannen ontstaan om een nieuwe stal te bouwen. Niet veel later kwamen vader en zoon in contact met het concept van Bief Select, namelijk de productie van rundvlees met twee sterren Beter Leven.

Timothy (24) en Kees (56) Mangelaars hebben in Wouwse Plantage (Noord-Brabant) in maatschap een bedrijf met 130 stuks vleesvee en 33 hectare akkerbouw. 110 Blonde d Aquitaine-stieren worden gemest voor Beter Leven-sterren van Bief Select.

Instrooien gebeurt dagelijks met een trekker met stroblazer. Het stro ligt in een andere loods opgeslagen. Kees en Timothy vinden dit gemakkelijker dan stro vanaf de zolder telkens naar beneden gooien.

De ondernemers bouwden de stal voor circa ¬ 1.300 per plaats. Toch oogt de stal met geïsoleerde dakplaten, lichtnok en gegalvaniseerd ijzerwerk allesbehalve sober. Door de vrije overspanning staan geen staanders in het pad.

De stalinrichting is volledig in eigen beheer gemaakt. Daarna is alles met een vrachtwagen naar Antwerpen gereden om het daar te laten galvaniseren. Dat scheelde bijna de helft van de kosten in Nederland.

Voor deelname aan Beter Leven hebben ze niet echt veel anders gebouwd. Belangrijke eisen aan de huisvesting zijn met name het gebruik van stro en de vierkante meters. Nu gaan er zes stieren in een hok, anders waren het er zeven of acht.

De stal is inmiddels driekwartjaar in gebruik. Op het coaten van de voergoot na is alles klaar en functioneert de stal naar eigen zeggen prima. Doordat er geen strozolder in de stal is gemaakt, oogt deze ruim en overzichtelijk.

Het geïsoleerde dak heeft in de zomer zijn dienst bewezen, want het bleef veel frisser dan in de andere stallen.

Het wekelijks uitmesten is snel gebeurd, door de hekken dicht te klappen en de stieren op te sluiten.

Beheer
WP Admin