Foto's: Steven de Rijk RundveeFoto

Surinaams vleesveebedrijf met 6.000 runderen

Familie Van Alen is sinds 1979 eigenaar van de Verenigde Cultuur Maatschappijen (VCM) in Suriname. Er zijn 6.000 stuks vleesvee en 200 schapen en geiten op een areaal van 5.000 hectare landbouwgrond. Het bedrijf telt ruim 80 werknemers.

De Commewijne rivier mondt uit in de Atlantische Oceaan. Vanuit de Surinaamse hoofdstad Paramaribo is het 25 minuten varen naar de aanlegsteiger van de plantage. Het vervoersmiddel is een korjaal, een lange, smalle houten bout.

Op de voormalige koffie-, suiker- en cacaoplantages staan nu diverse fruitbomen, waaronder palmbomen, bananenbomen en mangobomen. Tijdens de droge periode wordt gebruikt gemaakt van wateropslag van 750 hectare. Langs de brakke rivier biedt deze opslag het enige zoete water.

Dit is het kantoor van VCM. Het bedrijf heeft 3 eigenaren: Armand, René en John van Alen. De Nederlander Carl van Dijk werkt hier als bedrijfsleider. Hoewel zijn kantoor hier is, is hij hier niet vaak te vinden. Op zijn quad rijdt hij dagelijks over het enorme areaal landbouwgrond. - Foto's: Steven de Rijk

Het bedrijf heeft zijn eigen werkplaats, waar het grootste deel van de reparaties wordt uitgevoerd. De werknemer op de afbeelding werkt aan een kleine korjaal. Er moeten wat delen van het hout worden vervangen. De lasser in de werkplaats wapent zich met niet veel meer dan een elektrode lasapparaat, een slijptol en een kolomboor.

Het aantal schapen en geiten is de afgelopen jaren flink gedaald, van 500 naar 200 stuks. Deze dieren hoeven dan ook niet de grote inkomsten binnen te brengen en zijn meer een hobby geworden. De schapen en geiten lopen gescheiden, maar voor een leek is er geen onderscheid te maken. De schapen hebben namelijk geen wol. De piek van de verkoop ligt net zoals in Nederland rond het Offerfeest.

De paden en wegen van de plantage zijn omzoomd door zo'n 4.000 kokosbomen. De 1.150 producerende bomen geven circa 60 noten per jaar en zijn dus goed voor een totaal van 68.750 kokosnoten. Het bedrijf wil in de aankomende jaren nog 16.000 bomen aanplanten, om op een totaal van 20.000 te komen. Het bedrijf onderzoekt de mogelijkheden om de noten zelf te verwerken tot olie.

Op de plantage worden 2 grassoorten verbouwd, African Star en Paardengras. Paardengras dient als voer voor de runderen, African Star dient als begroeiing langs paden en wegen. Beide grassoorten worden gepoot, omdat de zaden niet snel kiemen. Het Paardengras kan 3m hoog groeien en zelfs in een waterstand van 2m groeit het gras nog. Beide grassoorten hebben een drogestofpercentage van 30%, met een ruw eiwitpercentage tussen 11% en 18% in de droge stof.

Tussen de percelen zijn waterkanalen aangelegd. Die hebben een totale lengte van zo'n 450 kilometer. Deze waterkanalen dienen als afvoer van regenwater in de regentijd, en als aanvoer voor zoet water uit de wateropslag in de droge tijd.

De gemixte kudde op plantage Maasstroom is de grootste kudde op het bedrijf. Ruim 650 stuks vee, inclusief kalveren, grazen hier op 250 hectare. De veeverzorger wordt s ochtends met een korjaal afgezet. Dat is een efficiënte manier om de werknemers te vervoeren. Er gaan met gemak 10 man in een korjaal. De paden zijn in de regentijd niet altijd begaanbaar voor auto s of trekkers en lopen is geen optie.

De zwarte kudde bestaat uit circa 160 runderen. Alle runderen worden dagelijks omgeweid. Dit heeft verschillende redenen. Door de rotatie van de weides wordt wormenbesmetting voorkomen. Ook kan er dagelijkse controle worden uitgevoerd op de kuddes, die variëren van 10 tot 600 dieren. Met een lasso worden zieke dieren en pasgeboren kalfjes gevangen, de kalveren worden geoormerkt en geregistreerd.

De plantages zijn opgedeeld in blokken van 20 hectare. De runderen op de afbeelding zijn zebu's, de witte soort. De opbrengstprijs per kilo voor de levende verkoop was het afgelopen deel van 2017 20 SRD, gelijk aan ongeveer ¬ 2,26. Geslacht leverden de runderen 37 SRD, ongeveer ¬ 4,18 per kilo op. Onder de VCM vallen ook 3 slagerijen, gelegen in de stad. Daar wordt een deel van het rundvlees verkocht.

Het bedrijf bezit een grote verzameling van machines. Van een oude MF-goudbuik tot een draadkraan op een ponton en van bosmaaiers tot rupsdozers. Een bedrijf dat alles over de rivier moet aanvoeren zal toch in veel dingen zelfvoorzienend moeten zijn, los van het feit dat er geen loonwerker is die je kunt bellen. De ponton op de afbeelding wordt ingezet voor onderhoudswerk aan de kanalen.

Beheer
WP Admin