Boeren in Nieuw-Zeeland, investeren in Brazilië RundveeFoto

Boeren in Nieuw-Zeeland, investeren in Brazilië

Hans Geesink vertrok medio jaren 90 vanuit Meddo (Gelderland) naar Nieuw-Zeeland. Daar melkt hij 700 koeien. Met anderen investeerde hij in twee Braziliaanse melkveeprojecten. Een impressie.

Het zijn niet alleen maar meevallers. Ruim vijf jaar geleden kwam er verschil van inzicht binnen de groep van 16 investeerders. Dat was een moeilijke tijd met veel kopzorgen, blikt Geesink terug. "In die periode zijn zes investeerders uitgekocht", aldus Geesink, die veelal via Skype overlegt over het Braziliaanse bedrijf en er zo'n twee keer per jaar naartoe gaat.

In beginsel was Geesink hoofdzakelijk als investeerder bij het project betrokken. Inmiddels haalt hij er ook veel voldoening uit om de juiste mensen op de juiste plek te krijgen. De veearts op de twee Braziliaanse bedrijven werkte ooit als stageloper op het bedrijf van Geesink. De Nederlander zag wat in deze jongen en betaalde mee aan diens opleiding. "De Braziliaanse projecten hebben me verrijkt als mens. Ik heb een land leren kennen, mensen leren kennen en een cultuur leren kennen."

"We werken met maandrapportages en stellen tweemaal per jaar een begroting op", aldus Geesink. Het bedrijf draait nu naar alle tevredenheid en heeft een rendement op het geïnvesteerde vermogen van boven de 20%. Inmiddels participeert Geesink in een tweede melkveeproject in Brazilië en worden de kansen van een mogelijk derde project onderzocht.

Hans Geesink (55) vertrok in 1996 vanuit het Gelderse Meddo naar het Nieuw-Zeelandse Springdale, 50 kilometer ten zuiden van Hamilton. Voor Geesink - die tijdens zijn studie veel van de wereld zag - was Nieuw-Zeeland een logische keuze. "Je kon er destijds met weinig geld goed aan de slag." - Foto's: Edwin Dinkelman

Het bedrijf van Geesink telt 700 melkkoeien. De huiskavel is 186 hectare. Daarnaast is er 50 hectare grond op afstand. De veldkavel wordt in de zomer gebruikt voor maisteelt. 's Winters is het preceel ingezaaid met Italiaans raaigras en worden de droge koeien er geweid.

Overzicht van het bedrijf. De opfok van jongvee is uitbesteed aan een opfokorganisatie, de New Zealand Grazing Company. Het bedrijf heeft een high input-systeem. De koeien worden jaarrond bijgevoerd om ervoor te zorgen dat men altijd het optimale uit de koe kan halen. Geesink wil niet alleen afhankelijk zijn van de graskwaliteit van het moment.

Naast gras en mais worden knollen en voederbieten verbouwd. Geesink past deze teelt toe in rotatie met graslandvernieuwing. Bijzonder is het feit dat zowel de knollen als de voederbieten door middel van stripgrazen door de koeien zelf uit de grond worden gehaald. Dit is kostprijstechnisch zeer interessant.

De melk gaat naar Tatua New Zealand Dairy Company. Geesink heeft het lidmaatschap overgenomen van de vorige eigenaar. Dat was een zeer gelukkige keuze. Tatua betaalde vorig jaar zo'n 50% meer uit dan Fonterra. De coöperatie telt 80 melkleverende families en is gespecialiseerd in melkverwerking voor de farmaceutische industrie.

In 2006 stond Geesink open voor een nieuwe uitdaging en ging hij met een groep geselecteerden mee op studiereis naar Brazilië. De organisatie van deze reis had als doel het vinden van Nieuw-Zeelandse investeerders voor een melkveeproject in Brazilië. Deze foto is nog van het bedrijf in Nieuw-Zeeland. De volgende foto's zijn gemaakt in Brazilië.

De groep investeerders is zorgvuldig samengesteld. Het eerste geld werd gebruikt voor een grondige haalbaarheidsstudie. Deze studie werd minutieus uitgevoerd, tot tevredenheid van Geesink. Anders had ik net zo goed een lottoticket kunnen kopen."

Het project ging van start met 16 investeerders. In de deelstaat Goias werd een geschikte locatie gevonden, waarbij werd gelet op de hoogteligging, de regenval, de verkaveling en de afstand tot de stad. Het bedrijf telt 800 melkkoeien en heeft een typische Nieuw-Zeelandse werkwijze.

De grasgroei is enorm met 38 ton droge stof per jaar. 's Zomers valt er circa 1.700 millimeter. 's Winters regent het niet. Voor deze periode is er irrigatie aanwezig. Het tropische gras bevat niet de nutriënten zoals in Nederland. De koeien worden hier ook jaarrond bijgevoerd. Omdat het bedrijf op zo'n 20 kilometer van de stad ligt, is de beschikbaarheid van bijproducten zoals bierborstel erg goed.

Een grote meevaller in Brazilië is de melkprijs. Brazilië bevindt zich in een recessie. Daardoor zijn veel veehouders gestopt. Door de vele stoppers is er een gebrek ontstaan aan melk. Dit is de melkprijs ten goede gekomen.

Beheer
WP Admin