Foto: Koos Groenewold RundveeFoto

Fraaie, nieuwe stal in Noordrijn-Westfalen

De Duitse veehouder Potthoff bouwde een nieuwe stal met plek voor in totaal 420 melkkoeien, met onder meer een 50-stands buitenmelker. “Dierwelzijn, arbeidsgemak en goed gestructureerd kunnen werken, stonden voor ons centraal”, aldus Ralf Potthoff, die voor de inrichting en stalbouw voor GEA en Wopereis koos.

Medewerkers van het bouwbedrijf zijn hier bezig met de laatste loodjes voor de open dag die plaatsvond op 24 juni.

Dit is die oude stal die in verschillende periodes is uitgebreid. Het is een fraaie, houten stal in Beierse stijl.

Ook op de nieuwe stal worden straks zonnepanelen gemonteerd. Samen met de panelen op de oude stal is Potthoff dan goed voor in totaal 395.000 kilowatt per jaar.

Ralf Potthoff (49) zit in een familiebedrijf met Iris (49), Jonas (21), Anika (19), Jannik (17) en Elsbeth (74). De familie heeft een veebedrijf met 160 melkkoeien, 130 stuks jongvee en 154 hectare land (ook akkerbouw). - Foto's: Koos Groenewold

Om ruimte te besparen staat de melktank buiten. Die heeft capaciteit voor 30.000 liter.

In de stal zijn veel doorsteken. Die doorsteken zijn 15 centimeter hoger en de vloer is er opgeruwd. Potthoff koos voor Amerikaanse drinkbakken van het merk Ritchie. Drinkbakken die zich bewezen hebben en waar voor hun geld bieden.

Van daaruit wordt de mest naar deze silo gepompt. Die silo heeft 5.000 kuub mestcapaciteit. Op de langere termijn zou Potthoff hier graag nog een biovergister neerzetten.

Acht mestschuiven schuiven de mest naar evenveel afstorten, naar het midden van de stal (deel tussen de boxen en de wachtruimte/separatiegroepen).

De koeien lopen op een dichte, gladgevlinderde vloer, zodat ze voldoende grip hebben. Potthoff wilde geen roostervloer, omdat hij dit grootste staloppervlak niet wilde onderkelderen. De meerkosten zouden dan bijna ¬ 350 per koeplaats zijn geweest.

Potthoff runt zijn veebedrijf in het oostelijke en heuvelachtige deel van de Duitse deelstaat Noordrijn-Westfalen. Dit is vooral een - niet al te intensieve - akkerbouwregio. Potthoff liet recent een 12-rijige stal voor in totaal 420 koeien bouwen.

Een fraai overzicht. Tijdens de bouw waren dierwelzijn, arbeidsgemak én een goede werkstructuur uitgangspunten. GEA en Wopereis deden de inrichting en stalbouw. De stal is ook makkelijk uit te breiden. Per extra spantvlak kunnen er 60 koeien bij.

Hier is goed te zien hoe dichtbij het dorp Spenge ligt, gezien vanaf het erf. Omdat het een relatief extensieve regio is, kon Potthoff toch een grote stal bouwen. Er is in de buurt ook voldoende draagvlak voor het melkveebedrijf.

De voorkant van het melkgebouw met daarachter de 72 bij 70 meter grote stal die inclusief erfverharding en silo's tussen ¬ 7.000 en ¬ 7.500 per koeplaats kostte. Dat lijkt veel bij deze schaalgrootte; 344 boxen en plek voor in totaal 420 melkkoeien.

Die hogere prijs heeft een reden. De stalconstructie is zwaarder dan in Nederland. Vanwege brandveiligheid zijn de gordingen en spanten van staal en is alles in compartimenten opgedeeld. Ook waren meerdere nooddeuren verplicht.

Dit is het melkgebouw dat pal voor de stal gebouwd is. De melkcarrousel bevindt zich achter de glazen wand. Ernaast de technische ruimte, een kantoor en ruimtes voor het personeel en de dierenarts.

De koeien liggen straks in de boxen op een mengsel van kalk, stro en water. Potthoff koos onder meer voor stro, omdat hij er in deze akkerbouwregio relatief makkelijk en goedkoop aan kan komen.

Dierwelzijn was belangrijk voor Potthoff. Er moest voldoende licht en ventilatie zijn. Hij koos daarom voor een open nok van 4,5 meter met daaronder een tafelnok die het regenwater opvangt en afvoert.

Dit is de 'rest van de stal': een 12-rijige stal. In het midden zijn zes rijen met links en rechts ervan een voergang. Aan beide zijkanten zijn vervolgens nog drie rijen. De koeien staan in drie groepen: hoog- en laagproductieven en versmelkte koeien.

Aan de andere kant van de wachtruimte bevindt zich een strohok. Hier is ook plek gemaakt voor kalverhokken en een stierenhok.

Nadat de koeien gemolken zijn, hebben ze drie opties: terug de stal in, of naar separatieruimte één of twee. Beide ruimtes bevinden zich links voorin de stal en zijn onderkelderd. In het voorste staldeel kan in totaal 1.000 kuub mest opgeslagen worden.

Licht is er voldoende tijdens het melken. Links en rechts van de glaspui zitten ventilatoren waardoor extra lucht binnenkomt. Niet op de foto; een wachtruimte met plek voor 200 koeien. Die lopen op een gewone roostervloer die 5% oploopt.

Potthoff verwacht dat hij straks met twee personen 340 koeien in twee uur tijd kan melken. In de oude situatie had hij een 2x4-tandemmelkstal. Toen molk hij - in zijn eentje - 160 koeien in 3,5 uur tijd.

Potthoff koos vanwege de degelijke techniek en goede service voor een 50-stands buitenmelker van GEA. Het was voor hem de meest effectieve keuze gezien het aantal koeien dat hij wil melken. Met vreemd personeel kan het ook prima uit.

Beheer
WP Admin